|

Cynamonowa plecionka

Poleca: Ewa

Źródło: Totally love it

Fot. Ewa

Czasem i facebook się do czegoś przydaje. Zdjęcie tej plecionki wkleił na swoją tablicę jakiś sklep z akcesoriami kuchennymi, który „lubię”. Poszperałam i dotarłam do przepisu. Po drobnych roszadach z proporcjami – zagościł na naszym stole. Nie na długo 😉

Składniki:
1/2 szkl. ciepłego mleka
30 g miękkiego masła
jajko
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 szkl. mąki
7 g drożdży suchych (lub 14 g świeżych)

50 g roztopionego masła
4-5 łyżek cukru (dałam brązowy, bo biały „wyszedł”)
3 łyżeczki cynamonu

Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę (do podwojenia objętości) w ciepłe miejsce, pod ściereczką.
Ja wyrobiłam w maszynie, dając najpierw składniki mokre, potem suche, na koniec mąkę i drożdże.

Rozwałkować ciasto na kształt koła i grubość ok. 1 cm. Posmarować wierzch ciasta roztopionym masłem wymieszanym z cukrem i cynamonem (można też najpierw smarować masłem, a potem posypać ciasto mieszanką cukru i cynamonu – na jedno wychodzi). Część masła zostawić do posmarowania wierzchu.
Zwinąć ciasto w rulon, niezbyt ciasno. Rozciąć ostrym nożem na pół wzdłuż długiego boku. Odwrócić połówki środkową stroną do góry (środkową, czyli tą, która wyłoniła się po rozcięciu – widać na niej „prążki maślano-cynamonowe”)
Jedne końce połówek złączyć ze sobą. Zapleść ciasto w warkocz, przekładając dwie części jedna nad drugą, naprzemiennie. Końcówki znów złączyć. Zapleciony pas uformować w kształt okręgu (wieńca) – sklejając ze sobą końce. Wierzch posmarować resztką masła z cukrem i cynamonem.

Piec 15 minut w 200 stopniach, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 10 minut.

Plecionka jest idealna na śniadanie dla dwóch osób (jakieś dziecko też się na kawałek załapie). Można jeść „solo”, można z masłem, można z dżemem.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa
Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy