|

Zielono mi

Poleca: Krolcia

Fot. Krolcia

Z racji tego, że Mąż wciąż na Ducanie, to szukam i eksperymentuję z odpowiednimi daniami dla jego potrzeb, ale też, żeby to było zjadliwe dla reszty rodziny, no – ewentualnie choć dla mnie jeszcze. Dla dzieciaków w takich sytuacjach są tak zwane pewniaki robione.

Składniki:
3-4 filety z soli (ja użyłam naszych ulubionych ryb, ryba to ryba według mnie)
1 por
dwie małe cukinie/jedna duża
szparagi (teraz, poza sezonem, użyłam tych słoikowych, cały słoiczek)
masło (ze 3-4 łyżeczki)
pół normalnej puszki groszku
sól ziołowa
sól
biały pieprz
2 cytryny
koperek świeży

Por i cukinię pociąć na plasterki, szparagi na kawałki 4-5 cm. Pora zawsze daję tylko tę jasną część, jest delikatniejsza.
Filety osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć. Pewnie może być i pieprz czarny, ale ryba lepiej się prezentuje, jeśli nie wygląda, jakby miała kurz na sobie.

Na patelni rozgrzać około łyżeczki masła, wrzucić i trochę podsmażyć pora. Potem dołożyć cukinię (i szparagi, jeśli dajemy świeże). Podsmażyć warzywa, często obracając, wtedy cukinia nie straci ładnego koloru. Po chwili dodać groszek i zalać wszystko połową szklanki wody. Przyprawić solą ziołową i dusić około 10 minut. W tym momencie dodałam słoikowe szparagi. Na warzywach położyć filety, na nich wiórki masła i obsypać wszystko posiekanym koperkiem. Dusić, aż ryba będzie gotowa. W zależności od wielkości/grubości fileta – około 10-15 minut.

Gotowe danie przełożone na talerz skropić jeszcze sokiem z cytryny, ozdobić plasterkami cytryny.
Danie dość sycące.

Fot. Krolcia

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku
 

Podobne wpisy