• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta z owocami// desery// torty

Torcik à la Forêt-Noire

3 grudnia 2013 • 1  

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

Składniki:
Biszkopt czekoladowy: 
125 g cukru
4 jajka
80 g mąki
25 g mąki ziemniaczanej
30 g stopionego masła
20 g kakao

Masa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
500 ml śmietany do ubicia
40 g cukru pudru

Krem wiśniowy: (w mojej wersji jest malinowy)
500 g wiśni (malin) bez pestek
10 ml syropu wiśniowego (malinowego)
700 ml śmietany do ubicia
50 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dekoracja:
gorzka czekolada, wisienki (maliny)

Podane ilości są na małą tortownicę: biszkopt wtedy wychodzi bardzo wysoki i daje się pokroić na wiele pięter. Ja piekłam w 26 centymetrach, wiec nie było mowy o okrągłej wersji tortu.

Biszkopt
W kąpieli wodnej ubijać jajka z cukrem, aż masa zwiększy swoją objętość o 1/3. Dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i kakao i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem i piec około 20 min. w 160 stopniach.

Masa czekoladowa
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić, dodając pod koniec ubijania cukier. Dodawać czekoladę w małych ilościach, cały czas ubijając. Odstawić w chłodne miejsce (u mnie to była lodówka :D)

Masa z malinami
Śmietanę ubić, dodając cukier pod koniec ubijania. Dołożyć maliny i delikatnie wymieszać, odstawić do lodówki.
Syrop połączyć z sokiem z malin, będziemy nim nawilżać biszkopty.

Biszkopt przeciąć na trzy placki. Nawilżyć pierwszy z nich, rozłożyć masę czekoladową, następnie drugą warstwę biszkoptu, nawilżyć i nałożyć masę z owocami. Na wierzch trzeci placek, nawilżyć i wyłożyć masę z owocami.
Boki ciasta pokryć masą owocowa, górę udekorować utartą czekoladą i wisienkami (malinami). Wstawić do lodówki przed podaniem.

Ponieważ piekłam w dużej blasze i przekroiłam biszkopt na dwa placki, podzieliłam koło na pół i ustawiłam w formie kokardy.
Obie masy zostały. Przełożyłam je do małej biszkoptówki silikonowej i zamroziłam. Powstały lody typu casaty 🙂

Lody zrobione z pozostałej masy
z domową konfiturą z malin
Fot. Antylopka

#czekolada, #kremówka, #maliny, #wiśnie
• Polędwiczki w sosie śliwkowym Poprzedni
Czekoladowiec z pomarańczami • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Muffinki czekoladowe z wiśniami  

20 czerwca 2013
Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa  

26 lipca 2013

Domowy kisiel owocowy  

9 listopada 2014

1 komentarz

  1. Justyna Żak

    on 3 grudnia 2013 at 09:09
    Odpowiedz

    pięknie wygląda:)

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda