Babka piernikowa
Uwielbiam Boże Narodzenie. Jak dla mnie okres przedświąteczny mógłby się zaczynać koło września. Mamy połowę listopada, więc czuję się już całkowicie rozgrzeszona, że zaczynam piernikowe wypieki. Chociaż nietypowo, bo ta babka piernikowa łączy w sobie smak Bożego Narodzenia i kształt Wielkanocy.
Składniki
1/2 szkl. miodu
1/2 szkl. mleka
125 g masła
1/2 szkl. cukru
3 jajka
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
W rondelku umieszczamy miód, mleko, masło i cukier. Wszystko podgrzewamy, mieszając, aż składniki się dokładnie połączą. Zestawiamy z ognia i czekamy, aż masa trochę przestygnie.
Po tym czasie dodajemy jajka i mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika – całość mieszamy trzepaczką lub miksujemy delikatnie, tylko do połączenia składników.
Przelewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułką tartą formy na babkę.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50-60 minut – do suchego patyczka. Po wyjęciu obficie obsypujemy cukrem pudrem.
Źródło: Just My Delicious