• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Chleb na zakwasie z orzechami wg Hamelmana
Boże Narodzenie// chleby// na zakwasie

Chleb na zakwasie z orzechami wg Hamelmana

8 grudnia 2015 • 2  

Pieczywo to równie istotny element świąt jak uszka i pierogi. Jeśli zabraknie dwunastej potrawy, to zawsze można policzyć chleb! Może w tym roku upieczecie go sami? Na przykład taki chleb na zakwasie z orzechami. Jak wszystkie z przepisów Hamelmana – niezawodny.

Składniki

(na 2 niewielkie keksówki lub jeden 4-litrowy garnek rzymski)

Zaczyn

270 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
230 g wody
15 g aktywnego zakwasu żytniego

Składniki zaczynu mieszamy drewnianą łyżką w misce i zostawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin.

Ciasto

180 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
455 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 lub 750)
390 g wody
1 łyżka soli
5 g suchych drożdży (opcjonalnie; jeśli zakwas jest “stary” i mocny, można je pominąć)
cały zaczyn
230 g orzechów włoskich

Łączymy wszystkie składniki ciasta oprócz orzechów, mieszając je drewnianą łyżką lub ręką w misce. Ciasto może się trochę kleić, ale powinno być raczej zwarte. Pod koniec dodajemy posiekane orzechy i wyrabiamy ciasto do końca.

Wkładamy ciasto do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę (jeśli ciasto jest bez drożdży, może rosnąć dłużej, powinno wyraźnie zwiększyć objętość).

Po tym czasie przekładamy ciasto do natłuszczonych olejem i wysypanych otrębami keksówek lub do identycznie przygotowanego garnka rzymskiego. Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 50-60 minut.

Uwaga! O tym, jak piec w garnku rzymskim, przeczytasz TUTAJ!

Pieczemy w 240 stopniach przez 15 minut, a potem w 230 stopniach przez 20-25 minut. (Jeśli pieczemy w garnku rzymskim, na ostatnie 10 minut zdejmujemy pokrywę, żeby skórka się zarumieniła).

Źródło: Jeffrey Hamelman, Chleb

#mąka razowa, #mąka żytnia, #orzechy włoskie
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Palmiery cynamonowe Poprzedni Palmiery cynamonowe
Kardemummabullar - szwedzkie bułeczki kardamonowe • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Świąteczne kulki mocy  

7 grudnia 2016
Piernik staropolski

Piernik staropolski  

4 stycznia 2014
Słodkie rogaliki na zakwasie

Słodkie rogaliki na zakwasie  

8 marca 2018

2 komentarze

  1. nietylkopasta.pl

    on 8 grudnia 2015 at 19:09
    Odpowiedz

    fantastyczny i na pewno pyszny chlebek

    • eva

      on 8 grudnia 2015 at 20:02
      Odpowiedz

      Na żadnym chlebie z książki Hamelmana się jeszcze nie zawiodłam. Polecam 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda