• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// Boże Narodzenie

Półkruche paszteciki z kapustą i grzybami

12 stycznia 2014 • 1  

Poleca: Krolcia
Źródło: Jakub Kuroń. Rodzinna tradycja gotowania

Fot. Krolcia

Te paszteciki śp. M. Kuronia robię już od wielu lat. Co roku goszczą na naszym stole wigilijnym, a i w ciągu roku zdarzy mi się je popełnić.
Ja je robię w wersji z kapustą i grzybami.

Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
100 g masła
2 żółtka
1 jajo
2 łyżki śmietany gęstej
łyżeczka proszku do pieczenia
sól
dodatkowe jajko do smarowania

Farsz:
kiszona kapusta
grzyby (opcjonalnie pieczarki)
cebula
sól, pieprz
masło do smażenia

Farsz
Zaczynam od przygotowania farszu. Można go zrobić dzień wcześniej. Farsz jest w proporcjach 1:1, jeśli chodzi o kapustę i grzyby, natomiast cebulę dawkuję w zależności od tego, kto to będzie jadł. Jeśli wiem, że np. będą dzieci czy osoby starsze, to cebuli daję mniej.
Kapustę odciskam maksymalnie z soku i drobno szatkuję. Wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję na małym ogniu do miękkości. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę obsmażam na maśle. Kiedy się zeszkli, wrzucam grzyby i smażę wszystko razem do miękkości grzybów. W sezonie są to drobno posiekane świeże grzyby, poza sezonem daję po prostu pieczarki starte na grubych oczkach. Odsączam ugotowaną kapustę i łączę ją z usmażonymi grzybami. Doprawiam solą i pieprzem.

Ciasto
Mąkę przesiewamy z proszkiem na stolnicę, dodajemy żółtka, jajo, masło, śmietanę i sól. Wszystkie składniki siekamy nożem, na koniec wyrabiamy rękami i wkładamy do lodówki na jakąś godzinkę. U mnie tryb przyśpieszony – 20 minut w zamrażarce.
Wyjmujemy je po tym czasie i rozwałkowujemy na długi prostokąt o szerokości 10 cm i grubości jakieś 2-3 mm. Na środek kładziemy farsz. Część bliżej nas smarujemy lekko wodą, żeby dobrze się zlepiło, i zawijamy tak, że łączenie wypada pod spodem. Lekko przyciskamy całość, żeby spłaszczyć wałek, i tniemy go w dowolny dla nas sposób: w kwadraty, prostokąty czy pod kątem jak równoległobok.
Układamy paszteciki na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajem, nakłuwamy od góry widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-20 minut, do lekkiego zrumienienia. Pieczemy w 180-200 stopniach.

Z tej porcji wychodzi mi około 25 sztuk prostokątnych pasztecików.

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Fot. Ewa
#dodatki, #grzyby, #kapusta kiszona, #pieczarki
Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Piernik na szybko Poprzedni
Maślane ciasteczka • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Gniazdka  

5 czerwca 2013

Ciasto wybitnie czekoladowe  

28 lutego 2013

Pierś z kurczaka faszerowana kapustą i pieczarkami  

29 lutego 2016

1 komentarz

  1. Berka

    on 12 stycznia 2014 at 19:47
    Odpowiedz

    Pysznie się prezentują, na pewno spróbuję:)

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda