|

Zapiekane klopsiki

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

Nie wiem, gdzie podpatrzyłam pomysł, ale wydał mi się na tyle ciekawy, że postanowiłam zrobić takie klopsiki. Wyszło smacznie, dzieciakom taki sposób podania bardzo się spodobał. Przygotowanie trwa jednak chwilę dłużej niż przy zwykłych klopsach, niemniej warto znaleźć trochę czasu i wypróbować.

Potrzeba:
(na 12 klopsików)
500 g mielonego mięsa (u mnie wołowina)
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
1 kajzerka namoczona w wodzie
2 jajka
bułka tarta
zielona pietruszka, sól, pieprz, ostra papryka, bazylia
500 g pulpy pomidorowej
żółty ser (tarta mozzarella również się super sprawdza)
odrobina oliwy do smażenia

Mięso wyrobić z posiekaną cebulką, czosnkiem, odciśniętą z wody kajzerką, jajkami, następnie doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki. Formować małe okrągłe klopsiki i podsmażyć na patelni.
Pulpę pomidorową doprawić bazylią, ostrą papryką i solą.
W naczyniu do zapiekanka ułożyć klopsiki i zalać pulpą. Wierzch posypać serem i wstawić do piekarnika na około 25-30 minut do 180 stopni.
Można podawać z makaronem.

Podobne wpisy