Poleca: Iwona
![]() |
Fot. Iwona |
Składniki:
torebka ryżu
1/2 szkl. żurawin
cebula – opcjonalnie
1-2 łodygi selera naciowego
kilka plasterków grubiej pokrojonej wędliny
garść orzechów włoskich
kilka gałązek zielonej pietruszki
Sos:
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
ząbek czosnku
sól, pieprz, łyżka soku z cytryny
Ryż ugotuj, przelej wodą i ostudź.
Wędlinę pokrój w kostkę.
Cebulę, seler i natkę drobno posiekaj. Dodaj żurawinę.
Orzechy pokrój na drobniejsze kawałki i upraż na łyżce masła – ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły.
Składniki sosu wymieszaj w miseczce.
Wszystko wymieszaj w salaterce. Podawaj przynajmniej po kilku godzinach.
![]() |
Fot. Iwona |
Brak komentarzy
— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —