|

Placuszki ruskie

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

Jeśli zostanie Wam trochę farszu z pierogów ruskich – możecie zawinąć go w naleśniki albo usmażyć placuszki. Nadają się idealnie do gulaszu, można je jeść z dowolnym sosem albo solo. Pyszności!


Składniki:
1 kg twarogu
1,5 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz

Ziemniaki gotujemy do miękkości, przeciskamy przez praskę lub mielimy razem z twarogiem. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoto, łączymy z resztą farszu. Doprawiamy solą i pieprzem. W ten sposób uzyskujemy farsz do pierogów.

Jeśli nie chcemy go zawijać w ciasto albo naleśniki, dodajemy jajka (oczywiście jeśli farszu będzie mniej, wystarczy jedno). Gdy farsz będzie zbyt klejący, można do niego dosypać bułki tartej.
Formujemy placuszki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron.

Fot. Ewa

Podobne wpisy