Czapati, chapati, ćapati
To najprostsze chlebki świata. My powiedzielibyśmy – podpłomyki, a w kuchni indyjskiej nazywają je czapati (inaczej chapati lub ćapati). To cieniutkie placki, które możecie jeść jak kanapki, zwijać w rulon, maczać w sosach albo gęstych zupach, zawijać w nie różne nadzienia – co Wam tylko przyjdzie do głowy. Do wykonania czapati potrzebujecie mąki i wody, no i odrobiny soli. Nic więcej!
Składniki
(na 8 sztuk)
1,5 szkl. mąki
1 szkl. wody
1 łyżeczka soli
1 szklankę mąki, 1 szklankę wody i sól mieszamy z misce. Resztę mąki wysypujemy na stolnicę i przekładamy na nią klejące się ciasto z miski. Zagniatamy szybko w kulę i dzielimy ją na 8 części. Każdą rozwałkowujemy bardzo cienko, obficie podsypując mąką.
Smażymy na mocno rozgrzanej suchej patelni z obu stron.