Gofry dyniowe

Gofry dyniowe

To niesamowite, na ile sposobów można wykorzystać dynię! Na blogu znajdziecie przepisy na dania z dynią: słodkie i wytrawne, drożdżówki, pączki, serniki, muffiny, ciasteczka – czego tylko zapragniecie. Dotąd nie było jeszcze tylko gofrów dyniowych. A to duże przeoczenie, bo po pierwsze gofry dyniowe przygotowuje się niesamowicie szybko (jak wszystkie gofry), po drugie mają piękny pomarańczowy kolor (jak wszystkie wypieki z dynią), a po trzecie niedawno pokazywałam Wam, jak przygotować domową nutellę, a nie ma nic lepszego niż gofry dyniowe z domową nutellą!

Składniki

250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
200 ml wody
200 ml mleka
2 jajka (białka i żółtka osobno)
150 g puree z dyni
80 g stopionego i ostudzonego masła

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, cynamon i gałkę i wszystko delikatnie mieszamy.

Żółtka miksujemy z wodą, mlekiem, masłem i puree z dyni. Można też wymieszać te składniki trzepaczką. Dodajemy do nich suche składniki i całość mieszamy dokładnie, żeby się połączyły.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy, delikatnie mieszając.

Gofry smażymy na złoty kolor.

Podobne wpisy