• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
bułki

Bułki z wody, czyli pretzel buns

23 maja 2013 • 2  

Poleca: Krolcia
Źródło: The Dutch Baker’s Daughter

Fot. Krolcia

Bułeczki, mimo tego, że drożdżowe, idealnie nadają się do wędliny, sera i innych tego typu. Tradycyjne liczne przepisy na pieczywo drożdżowe jednak dają bułeczki słodkawe. Dla mnie idealne do dżemu czy miodu, ale wędliny z ogórkiem kiszonym to już bym na nie nie położyła, a tu! Włala! Przepis na pieczywo drożdżowe nie słodkie 🙂 I tak jak nazwa na to wskazuje, świeża skórka – jak jeszcze jest chrupiąca – faktycznie smakuje jak precelki, tudzież paluszki, więc te bułki z kolei nie nadają się raczej do dżemu.

Składniki:
350 ml mleka
2 łyżki oliwy (dałam olej)
opakowanie suchych drożdży (7 gramów)
500 gramów mąki (chlebowej według przepisu, ja wzięłam pszenną o jak najniższym numerze, akurat 405 była)
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru

gruba sól do posypania (ja to pominęłam)

Do obgotowania:
1,5 l wody
1 łyżka soli
4 łyżki sody oczyszczonej

Podgrzać mleko, powinno być ciepłe (około 40 stopni), dodać 2 łyżki oliwy, 0,5 łyżeczki cukru i drożdże. Dobrze wymieszać i odstawić na chwilę. Kiedy zaczną się pienić (zaczynają wzrost), wtedy dodać mąkę i sól i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być ciepłe, sprężyste, powinno odchodzić od miski, choć delikatnie może się jeszcze kleić. Na stół sypnąć sobie sporą garść mąki i wyłożyć na to ciasto. Chwilę wyrabiać, żeby przestało się kleić do ręki. Przełożyć do miski wysmarowanej dobrze oliwą, obrócić ciasto w misce (chodzi o to, aby było pokryte warstwą oliwy z obu stron) i nakryć ściereczką. Pozwolić, żeby podwoiło objętość (w zależności od ciepłoty otoczenia to może trwać różnie, ale średnio 30 minut).

Na oprószony mąką stół/stolnicę wykładać ciasto, formując kulki. W przepisie autor podaje, żeby podzielić na 8 części, ale ja wolę mniejsze bułki. Podzieliłam na 10-12 kulek (bułeczki wyszły mniej więcej wielkości kajzerki). Nakryć ściereczką i zostawić jeszcze na kilka minut.

W tym czasie można przygotować sobie wodę do obgotowania. Zagotować wodę z solą i sodą. Wkładać kulki, lekko je przygniatając po bokach, żeby zrobiły się owalne i obgotowywać na średnim ogniu po 25-30 sekund z każdej strony. Obgotowywać po kolei, a nie wszystkie na raz jak kluski. Jeśli woda za bardzo się pieni, zmniejszyć trochę ogień pod garnkiem. Obgotowane bułki wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po chwili ostrym ząbkowanym nożem delikatnie zrobić nacięcia. Teraz, jeśli ktoś się jednak zdecyduje, posypać grubą solą.

Piec w piecu nagrzanym do 200 stopni około 20-30 minut. Czas jest zależny oczywiście od wielkości bułeczek.

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku
Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Makaron z pesto i tuńczykiem Poprzedni
Muffiny z cytrynowym lukrem • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Słodkie rogaliki na zakwasie

Słodkie rogaliki na zakwasie  

8 marca 2018
Rogale na śniadanie

Rogale na śniadanie  

19 listopada 2019
Bułki z nasionami chia

Bułki z nasionami chia  

30 stycznia 2017

2 komentarze

  1. Luka Li

    on 23 maja 2013 at 12:08
    Odpowiedz

    Bardzo fajne bułeczki i ciekawy przepis! Na pewno wypróbuję!

  2. Elficzna

    on 23 maja 2013 at 08:33
    Odpowiedz

    wyglądają pysznie! aż czuję ich zapach u mnie! 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda