Bułki z wody, czyli pretzel buns

Poleca: Krolcia
Źródło: The Dutch Baker’s Daughter

Fot. Krolcia

Bułeczki, mimo tego, że drożdżowe, idealnie nadają się do wędliny, sera i innych tego typu. Tradycyjne liczne przepisy na pieczywo drożdżowe jednak dają bułeczki słodkawe. Dla mnie idealne do dżemu czy miodu, ale wędliny z ogórkiem kiszonym to już bym na nie nie położyła, a tu! Włala! Przepis na pieczywo drożdżowe nie słodkie 🙂 I tak jak nazwa na to wskazuje, świeża skórka – jak jeszcze jest chrupiąca – faktycznie smakuje jak precelki, tudzież paluszki, więc te bułki z kolei nie nadają się raczej do dżemu.

Składniki:
350 ml mleka
2 łyżki oliwy (dałam olej)
opakowanie suchych drożdży (7 gramów)
500 gramów mąki (chlebowej według przepisu, ja wzięłam pszenną o jak najniższym numerze, akurat 405 była)
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru

gruba sól do posypania (ja to pominęłam)

Do obgotowania:
1,5 l wody
1 łyżka soli
4 łyżki sody oczyszczonej

Podgrzać mleko, powinno być ciepłe (około 40 stopni), dodać 2 łyżki oliwy, 0,5 łyżeczki cukru i drożdże. Dobrze wymieszać i odstawić na chwilę. Kiedy zaczną się pienić (zaczynają wzrost), wtedy dodać mąkę i sól i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być ciepłe, sprężyste, powinno odchodzić od miski, choć delikatnie może się jeszcze kleić. Na stół sypnąć sobie sporą garść mąki i wyłożyć na to ciasto. Chwilę wyrabiać, żeby przestało się kleić do ręki. Przełożyć do miski wysmarowanej dobrze oliwą, obrócić ciasto w misce (chodzi o to, aby było pokryte warstwą oliwy z obu stron) i nakryć ściereczką. Pozwolić, żeby podwoiło objętość (w zależności od ciepłoty otoczenia to może trwać różnie, ale średnio 30 minut).

Na oprószony mąką stół/stolnicę wykładać ciasto, formując kulki. W przepisie autor podaje, żeby podzielić na 8 części, ale ja wolę mniejsze bułki. Podzieliłam na 10-12 kulek (bułeczki wyszły mniej więcej wielkości kajzerki). Nakryć ściereczką i zostawić jeszcze na kilka minut.

W tym czasie można przygotować sobie wodę do obgotowania. Zagotować wodę z solą i sodą. Wkładać kulki, lekko je przygniatając po bokach, żeby zrobiły się owalne i obgotowywać na średnim ogniu po 25-30 sekund z każdej strony. Obgotowywać po kolei, a nie wszystkie na raz jak kluski. Jeśli woda za bardzo się pieni, zmniejszyć trochę ogień pod garnkiem. Obgotowane bułki wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po chwili ostrym ząbkowanym nożem delikatnie zrobić nacięcia. Teraz, jeśli ktoś się jednak zdecyduje, posypać grubą solą.

Piec w piecu nagrzanym do 200 stopni około 20-30 minut. Czas jest zależny oczywiście od wielkości bułeczek.

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy