• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania jarskie

Risotto z łososiem i szparagami

2 czerwca 2013 • 2  

Poleca: Ania

Fot. Ania

Czyli otwarcie sezonu na szparagi. Risotto robi się szybko, nie brudzi garów, a smakuje obłędnie. 

Potrzebujemy (na porcję dla 4 osób):
cebulę
300-400 gramów łososia (filet)
szklankę ryżu
3 szklanki bulionu (najlepszy byłby pewnie rybny, ale ja dałam delikatny rosołek z królika)
1 marchewka
pęczek szparagów
pół puszki kukurydzy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w głębokiej patelni. Dorzucamy do niej pokrojonego w kostkę łososia, solimy, pieprzymy i smażymy. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
Na patelnię (“brudną” po łososiu) wrzucamy ryż i chwilkę podsmażamy. Wlewamy do niego szklankę bulionu, przykrywamy i pyrkolimy na małym ogniu, aż ryż wypije płyn. Dolewamy drugą szklankę bulionu i znów pyrkolimy. Wlewamy ostatnią porcję bulionu i wrzucamy marchewkę pokrojoną w słupki i szparagi pokrojone na małe – około 0,5-centymetrowe kawałki (bez główek! – dodamy je na samym końcu). Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Kiedy ryż wypije znów większość płynu, dorzucamy rybę, kukurydzę i główki szparagów. Doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem jeszcze 5 minut.

Fot. Ania

 

#kukurydza, #łosoś, #ryż, #szparagi
Ania

Ania

Mieszanie w garnkach stawia na równi z mieszaniem kremów i innych mazideł. Na co dzień mama trójki dzieci i dwóch psów. Czas spędza pomiędzy domem a swoją pracownią kosmetyczną.

• Ciasto z rabarbarem i truskawkami Poprzedni
Jajka z musztardą - pasta do kanapek • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Muffiny bananowo-czekoladowe z bananowym kremem  

23 kwietnia 2016

Chrupiący kurczak kukurydziany  

23 marca 2014

Sierpniowa zupa pachnąca rozmarynem  

21 sierpnia 2013

2 komentarze

  1. Bo(ro)n Appétit

    on 2 czerwca 2013 at 19:45
    Odpowiedz

    Pycha!

  2. Karmel-itka.

    on 2 czerwca 2013 at 07:22
    Odpowiedz

    moje ulubione smaki! łosoś, szparagi.. ach!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda