• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • torty
    • bezy
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • torty
    • bezy
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// bezy// ciasteczka// sylwester

Bezy kawowe z czekoladą

18 stycznia 2015 • 2  

Poleca: Ewa
Źródło: Na Miotle

Fot. Ewa

Z serii “mała rzecz, a cieszy” – kiedy po rozmaitych wypiekach w kuchni zostanie za dużo białek. Choć znam i takich, którzy to najpierw robią bezy, a potem kombinują, co zrobić z żółtkami 🙂

Składniki:
2 białka
1 szkl. drobnego cukru
2 łyżeczki mocnego naparu z kawy
100 g gorzkiej czekolady

Białka ubijamy z cukrem na parze, tzn.: Na garnuszku z gotującą się wodą stawiamy dużą metalową miskę z białkami i cukrem. Trzymając garnek na małym ogniu, ubijamy białka ok. 10-15 minut na średnich obrotach. Po tym czasie cukier powinien się rozpuścić, a białka powinny trochę już zwiększych swoją objętość.

Zdejmujemy miskę z ognia, dodajemy napar kawowy i ubijamy dalej – już na największych obrotach – aż masa będzie całkiem sztywna.

Ubitą masę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego, zakładamy dowolą ozdobną końcówkę i wyciskamy małe bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Bezy pieczemu (suszymy) w 110 stopniach przez 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż ostygną i ściągamy je delikatnie z papieru do pieczenia.

W kąpili wodnej (czyli znów w misce położonej na garnku z gotującą się wodą) rozpuszczamy czekoladę. Zdejmujemy z ognia. Spód każdej bezy maczamy w czekoladzie i sklejamy po dwie. Zostawiamy do stężenia.

Fot. Ewa

#białka, #czekolada, #kawa
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Mini-bułeczki z dipem serowym Poprzedni
Szarlotka po amerykańsku • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami  

22 kwietnia 2013

Kotlety z kuskusu  

6 lipca 2013

Chleb w 10 minut  

15 marca 2015

2 komentarze

  1. Anonimowy

    on 25 września 2016 at 15:07
    Odpowiedz

    Ja właśnie należę do takich 🙂 Niech Pani mi poradzi, co mogę zrobić z żółtkami? Mam 3.

    • eva

      on 25 września 2016 at 18:58
      Odpowiedz

      Mój Mąż pewnie zrobiłby kogel-mogel 🙂 Ja bym zrobiła budyń albo jakiś tort z masą budyniową.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Batbout, czyli chlebki z kaszy manny
    Batbout – chlebki z kaszy manny smażone na patelni
  • Domowa nutella na mleku kokosowym
    Domowa nutella na mleku kokosowym
  • Pieczone pierogi z mięsem z rosołu
    Pieczone pierogi z mięsem z rosołu
  • Czapati, chapati, ćapati
    Czapati, chapati, ćapati
  • Muffinki bananowo-dyniowe z czekoladą
    Muffinki bananowo-dyniowe z czekoladą
  • Pizza na zakwasie
    Pizza na zakwasie

Polecamy

ciasta z owocami// słodkie tarty

Szarlotka misiankowa

5 maja 2016
dla dzieci// muffinki/babeczki

Jesienne muffiny dyniowo-marchewkowe

20 października 2016
na proszku lub sodzie// Wielkanoc

Scones marchewkowe

24 marca 2015
dla dzieci// przystawki/przekąski// sylwester// Wielkanoc

Faszerowane marchewki z kruchego ciasta

30 grudnia 2014

Loading

Na czasie

Drożdżówka z dynią
Sezonowo

Dynia!

Domowa piekarnia - grupa dla wypiekających chleb w domu
Dołącz do grupy!

Domowa piekarnia

Zupa kalafiorowa na mleku
Na rozgrzewkę

Zupy

blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2019 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda