• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// zupy

Zupa fasolowa wg Piotra Kucharskiego

10 marca 2016 • 6  

Fot. Ewa

Są dwa sposoby zrobienia tej zupy – książkowy i mój 😉 Zaraz podam Wam wszystkie za i przeciw, a Wy wybierzecie swoją wersję.
W książce Piotra Kucharskiego nie ma kiełbasy i passaty pomidorowej, które są dla mnie absolutnie niezbędnymi składnikami fasolki. Ale skorzystałam z pomysłu dodania do zupy także bulionu (do tej pory robiłam fasolkę na samej passacie i wodzie z namaczania fasoli). Genialnym pomysłem jest też dodatek marchewki. Zielona fasolka już nie jest tak genialna, ale też stanowi ciekawe urozmaicenie.
I teraz najważniejsza różnica – chleb i ser. Dodałam je na koniec – serem posypałam zupę, a chleb pokroiłam na kromki “do zagryzania”. Kucharski proponuje całość zapiec jak zupę cebulową. I oczywiście można tak zrobić, ale jeśli nie ma się czerstwego chleba albo bardzo kruchych grzanek, to lepiej tego nie robić, bo kanapka wciągnie większość płynu i zupę będzie można kroić nożem 😉
W każdym razie – wszystkie wersje wyjdą podobne smakowo, a to się przecież liczy.
Jaką kombinację wybieracie?

Składniki:
300 g fasoli “Piękny Jaś”
2 laski kiełbasy
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 małe marchewki
200 g zielonej fasolki karłowej (np. mrożonej)
4-5 liści jarmużu (opcjonalnie)
1 litr bulionu (lub 500 ml bulionu i 500 ml passaty pomidorowej)
sól, pieprz, majeranek


Dodatkowo:
4 kromki czerstwego chleba (lub tosty)
100 g twardego sera

Fasolę przepłukujemy, zalewamy wodą i zostawiamy na noc.

Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na klarowanym maśle na złoto. Dodajemy pokrojone w plasterki kiełbasę i marchewki i podsmażamy przez kilka minut.
Całość przekładamy do garnka. Dodajemy jarmuż i zieloną fasolkę oraz namoczoną fasolę razem z wodą z namaczania. Zalewamy bulionem (albo bulionem i passatą) i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku.

Przelewamy zupę do żaroodpornego dużego naczynia albo do kilku małych żaroodpornych misek. Na wierzchu układamy kromki czerstwego chleba i posypujemy je startym serem.
Zapiekamy w 180 stopniach przez 15 minut.

Można też nie zapiekać, tylko przelać zupę do misek, posypać startym serem i podawać z grzankami lub kromką świeżego chleba.

Poleca: Ewa
Źródło: Piotr Kucharski, Chleb. Domowa piekarnia

#fasola, #jarmuż, #kiełbasa, #marchew, #ser żółty
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Zupa porowo-brokułowa Poprzedni
Zakwas na żurek • Kolejny Zakwas na żurek

Zajrzyj też tutaj

Chałwa bananowa z Nowej Zelandii  

22 lipca 2013

Surówka z buraczków  

6 marca 2014

Naleśniki Shreka  

17 marca 2015

6 komentarzy

  1. bastalena

    on 10 marca 2016 at 14:07
    Odpowiedz

    Każdy zawsze ma swój sposób na jakąś potrawę. Moim zdaniem nie ważne jak, byle by smacznie było 🙂 Zupę fasolową jadłam do tej pory tylko raz, ale Twój przepis uświadomił mi, że może pora to nadrobić 🙂
    pozdrawiam serdecznie!

    • eva

      on 10 marca 2016 at 14:50
      Odpowiedz

      Dla mnie to jedna z niewielu zup, którą da się zrobić bez bulionu, a i tak jest smaczna i pełna smaku 🙂 Stosunkowo często ją robię 🙂

  2. Mis Catalina

    on 10 marca 2016 at 09:58
    Odpowiedz

    Ale pyszka! U mnie chwilowo malowanie kuchni 🙂 Taka zupka może być niezła jako nagroda po pracach ciężkich :)Dzięki za fajny przepis!

    • eva

      on 10 marca 2016 at 11:09
      Odpowiedz

      To pełnoprawne danie 🙂 U nas funkcjonuje jako cały obiad, "drugiego" już nie ma 🙂

  3. Matka Prowincjonalna

    on 10 marca 2016 at 08:20
    Odpowiedz

    o rany i po co ja otwierałam ten wpis?? teraz ślinka mi leci po sam pas, a mnie nie wolno takich rzeczy 🙁

    wyglada bosko, niestety, nie chcę wiedzieć, jak smakuje, bo się rozpłaczę 😉

    • eva

      on 10 marca 2016 at 08:37
      Odpowiedz

      Spokojnie, jest wiele innych pyszności na świecie 😀 Zapraszam do menu 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda