• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dla dzieci// przystawki/przekąski

Brokułowe paszteciki

18 lutego 2013 • 0  

Poleca: Ewa
Źródło: Jedzonko Malucha

Fot. Ewa

Od kiedy Franek skończył rok, staram się robić obiady, które wszyscy będziemy mogli razem zjeść. Ale czasem lubię dłużej zabawić w kuchni i przygotować coś ekstra. Takie “ekstra” są te właśnie paszteciki-pakieciki. Dla dziecka idealne jako osobne danie, dla dorosłego – jako smaczna przystawka albo element obiadu.

Składniki na ok. 10-12 pasztecików:

Kruche ciasto:
60 dag żytniej mąki
14 dag masła lub margaryny
30 ml maślanki
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku
szczypta soli morskiej
1 łyżka oliwy z oliwek

Nadzienie:
200 ml sosu chow mein (Blue Dragon)
1/2 brokułu
1 por
1,5 marchewki
olej z pestek winogron
1/2 szklanki makaronu (nitki, najdrobniejszy…)

Dodatkowo:
1 jajko

Brokuły dzielę na bardzo malutkie różyczki. Marchewkę obieram i kroję w drobną kostkę. Por kroję na krążki. Na patelni rozgrzewam olej i duszę na nim warzywa.
W garnku gotuję makaron. Ugotowany dodaję do miękkich warzyw.
Wszystko zalewam sosem i duszę jeszcze minutkę.
Przygotowuję ciasto: na stolnicę wysypuję mąkę, dodaję pokrojone w kostkę masło (lub margarynę), oliwę oraz maślankę. Doprawiam papryką. Wyrabiam ciasto.
Od razu rozwałkowuję na posypanej lekko mąką stolnicy. Wycinam kółka.
Ciasto uzupełniam przygotowanym nadzieniem.
Kolejno wycinam z ciasta mniejsze kółka, które układam na farszu. Zaklejam paszteciki na tzw. zakładkę. Wykałaczką robię dziurki na górze pasztecików. Smaruję jajkiem.
Jeśli zostanie trochę ciasta, na wierzch można położyć kwiatki, które ładnie ozdobią paszteciki.

Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190′C.

Uwagi: Przepis należy traktować bardziej jako inspirację 😉
* ciasto kruche z przepisu jest niedobre – źle się zagniata i wychodzi twarde; lepiej wziąć jakiś swój sprawdzony przepis
* do środka można dać cokolwiek – u nas np.: mini-marchewki mrożone, zielona szparagówka mrożona, brokuły, por – wszystko to ugotowane na parze; do tego makaron penne pełnoziarnisty pokrojony w kostkę po ugotowaniu; a to wszystko podduszone chwilę z pomidorami z puszki i oczywiście doprawione (można dodać jeszcze groszek, kukurydzę, paprykę, jakieś mięsko – co komu do głowy przyjdzie)
* nie wycinałam osobnych kółek na “daszki” i nie bawiłam się w te kwiatuszki – wycięłam po prostu kółka o wiele większe niż otwór muffinkowy, wyłożyłam nimi muffinkowe zagłębienia, a po dodaniu farszu zebrałam wystające ciasto do środka i skleiłam na górze

Ta porcja jest dość duża – na całą blachę muffinek.
Co ważne – farsz nie wypływa po przekrojeniu, jest to dość zwarte, więc dziecko poradzi sobie z nabieraniem na widelec. Można też spokojnie jeść je, trzymając w ręce.

#brokuły, #por
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Muffinki tiramisu Poprzedni Muffinki tiramisu
Pieguski • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Serowo-cytrynowe ciasto z brzoskwiniami  

15 sierpnia 2013

Polędwiczki z jabłkami w winie  

8 marca 2013

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem  

14 maja 2014

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda