• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Szarlotka misiankowa
ciasta z owocami// słodkie tarty

Szarlotka misiankowa

5 maja 2016 • 4  

Nie wiem, czy cukiernicy warszawscy mają jakieś swoje magiczne składniki, które czynią to ciasto niezwykłym, czy po prostu jego niecodzienny kształt sprawił, że jest takie sławne. W każdym razie – szarlotka misiankowa to najbardziej klasyczne kruche ciasto z zapieczonymi w środku jabłkami. Ale! No właśnie – to “ale” jest najistotniejsze. Jabłka po zapieczeniu robią się miękkie, rozpływają się w ustach. A jeśli jemy szarlotkę niedługo po wyjęciu z pieca – są jeszcze ciepłe!

Co prawda ciasto o podobnym kształcie robiłam już kiedyś, ale szarlotka misiankowa pobiła je swoją prostotą i klasycznym smakiem. Zniknęła z formy w ciągu jednego popołudnia. Nic dodać, nic ująć.

Składniki

Ciasto

500 g mąki pszennej
250 g zimnego masła, posiekanego na kawałki
1/2 szkl. cukru
2 żółtka
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i szybko wyrabiamy zwarte ciasto. Jeśli będzie za suche, dodajemy stopniowo jogurt. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich rozwałkowujemy na kształt koła i ciastem wykładamy natłuszczoną formę do tarty, tak żeby pokryło dół i boki. Nadmiar ciasta odkrawamy i razem z drugą częścią ciasta łączymy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Tartę wyłożoną ciastem również przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.

Nadzienie

ok. 5 kwaśnych jabłek (np. szara reneta)
1 łyżka cynamonu
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią

Kiedy ciasto się chłodzi, obieramy jabłka, przekrawamy je na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Cynamon łączymy z cukrami w osobnej miseczce.

Schłodzoną tartę wyjmujemy z lodówki i podpiekamy w piekarniku. Pieczemy w 160 stopniach przez 15 minut.

Na upieczonym spodzie układamy połówki jabłek (przeciętą powierzchnią do dołu). Posypujemy je mieszanką cukru z cynamonem. Wyjmujemy z lodówki drugą połowę ciasta i rozwałkowujemy ją na kształt koła o średnicy większej niż średnica tarty. Przykrywamy ciastem ułożone w formie jabłka, dociskając między owocami, tak żeby utworzyły się wyraźne “górki”. Nadmiar ciasta wystający poza formę odcinamy. Można z tych skrawków uformować wałek i ułożyć go przy brzegu tarty.

Pieczemy całość w 160 stopniach przez 50-60 minut. Dekorujemy cukrem pudrem. Podajemy ciepłe.

Źródło: Kornik w kuchni

Szarlotka misiankowa
Szarlotka misiankowa

#jabłka
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Blok czekoladowy z kokosem Poprzedni Blok czekoladowy z kokosem
Biała kiełbasa po wiejsku • Kolejny Biała kiełbasa po wiejsku

Zajrzyj też tutaj

Sernik kokosowy z truskawkami

Sernik kokosowy z truskawkami  

8 czerwca 2016

Jagodowy jeżyk  

11 lipca 2013

Tort truskawkowy  

6 kwietnia 2013

4 komentarze

  1. Anonimowy

    on 1 listopada 2016 at 13:41
    Odpowiedz

    Mogę zamiast dwóch żółtek użyć całego jajka? Ciasto będzie na imprezie i będą jeszcze inne dania do których potrzebuję samych żółtek więc wolałabym tutaj już nie marnować białek.

    • eva

      on 1 listopada 2016 at 14:00
      Odpowiedz

      Jak najbardziej. To po prostu kruche ciasto – można użyć dowolnego innego przepisu na nie.
      Powodzenia! 🙂

  2. Martyna Oczko

    on 30 października 2016 at 12:42
    Odpowiedz

    Czy dobrze będzie smakować z sosem waniliowym?

    • eva

      on 30 października 2016 at 17:21
      Odpowiedz

      Nigdy nie używałam i nie jadłam sosu waniliowego, więc trudno mi cokolwiek powiedzieć. Ale myślę, że warto eksperymentować 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda