Krokiety rybno-ziemniaczane
Fot. Ewa |
Rzadko przygotowuję dania smażone w głębokim oleju. Z oczywistych względów. Ale trzeba przyznać, że coś w sobie mają – ten niezdrowy smak przyciąga 🙂 Z tymi krokietami jest trochę zachodu w czasie formowania, bo masa nie zawsze chce współpracować, ale raz na jakiś czas warto się pomęczyć.
Składniki:
500 g ziemniaków
300 g filetu z białej ryby, np. dorsza
100 g mąki
natka pietruszki
3 żółtka
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia.
Rybę delikatnie solimy i gotujemy na parze przez kilkanaście minut.
Ziemniaki i rybę mielimy w maszynce do mięsa jedno- lub dwukrotnie. Dodajemy posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąkę i jedno żółtko. Mieszamy składniki ręką, tak żeby powstała jednolita masa. Jeśli masa będzie się kleić, dodajemy trochę bułki tartej.
Z masy formujemy długi gruby wałek i tniemy go na krokiety. Pozostałe dwa żótka wbijamy do miski. Do drugiego naczynia wsypujemy trochę bułki tartej. Panierujemy krokiety w jajku i bułce.
Smażymy krokiety na głębokiej patelni w dość dużej ilości rozgrzanego oleju. W czasie smażenia kontrolujemy temperaturę – żeby krokiety nie rumieniły się za szybko, ale też żeby nie leżały w oleju zbyt długo. Obracamy je na wszystkie strony, żeby się równo obsmażyły. Po wyjęciu osuszamy na ręczniku papierowym.
Poleca: Ewa
Źródło: My Fish Day