Tradycyjna babka piaskowa
|

Tradycyjna babka piaskowa

Tradycyjna babka piaskowa to wypiek, którego każdy powinien choć raz w życiu spróbować. Przynajmniej po to, żeby zdecydować, czy woli babkę piaskową, babkę drożdżową czy może babkę ucieraną albo jeszcze jakąś inną. Przed Wielkanocą u nas w domu zawsze trwają testy i eksperymenty. Babka piaskowa nie plasuje się może na pierwszym miejscu w rankingu, ale trzeba docenić prostotę i szybkość jej przygotowania. W tym przepisie mąka ziemniaczana jest przełamana pszenną, ale mamy też na blogu przepis na babkę piaskową wyłącznie na mące ziemniaczanej. Porównajcie, który Wam bardziej przypadnie do gustu.

Składniki

4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
2 łyżki gorzkiego kakao

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Przesiewamy mąki i proszek do pieczenia i powoli dodajemy je do masy. Wlewamy też rozpuszczone i ostudzone masło i miksujemy do połączenia się składników.

Część ciasta przekładamy do osobnego naczynia dodajemy do niej kakao – mieszamy lub miksujemy, aż połączy się z masą.

Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wlewamy na dno jasne ciasto, pośrodku wylewamy ciemne na całej długości. Można wymieszać je wykałaczką.

Pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut – do suchego patyczka.

Podobne wpisy