||

Kopytka

Poleca: Ewa
Źródło: Olga Smile

Fot. Ewa

Uwielbiam wszelkiego typu kluski. Aż wstyd przyznać, ale prawdziwe kopytka robiłam pierwszy raz w życiu. Na bazie ziemniaków jedliśmy do tej pory tylko kluski śląskie. No i oczywiście – z kluskowych tematów – leniwe, ale te przygotowuję z samego twarogu. Według tych proporcji kopytka wychodzą obłędnie pyszne!

Składniki:
1 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
2 szkl. mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 jajka
szczypta soli

Ostudzone i rozgniecione lub przemielone ziemniaki łączymy z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki pszennej. Ciasto nie powinno się kleić. Dzielimy ciasto na części. Formujemy z każdej długi wałek i kroimy go na kawałki.

Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, czekamy aż wypłyną i gotujemy jeszcze około minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Podajemy jako dodatek do obiadu albo osobne danie, np. z sosami albo bułką tartą podsmażoną na maśle.

Podobne wpisy