Tagliatelle z tuńczykiem na ostro
Poleca: Antylopka
Fot. Antylopka |
Dla zwolenników piekielnie ostrej kuchni, lecz nie tylko. Łagodne danie w pikantnej wersji. Moje dzieci je lubią i zjadają bez narzekania. Odważnych zapraszam do spróbowania 🙂
Przepis dla 2 dorosłych i 2 dzieci
Składniki:
makaron tagliatelle
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 czerwona papryka
1 ostra papryczka
1 cebula
2 ząbki czosnku
szczypiorek
oliwa z oliwek
sól, pieprz
1. Makaron gotujemy al dente.
2. W tym czasie na dużej patelni na oliwie z oliwek szklimy cebulę posiekaną w kostkę wraz z pokrojoną słodką papryką.
3. Gdy papryka i cebulka są miękkie, dodajemy tuńczyka, przeciśnięty czosnek i drobno posiekaną ostrą papryczkę i mieszamy.
4. Odcedzamy makaron i dodajemy do sosu bez polewania go zimną wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Nakładamy na talerze i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Uwaga – my lubimy jadać ostro. Jeśli ktoś nie jest zwolennikiem ognistej kuchni, zalecam wzięcie mniejszej ilości ostrej papryczki.