Muffinki tiramisu
Pierwszy raz w życiu udało mi się ozdobić wypieki tak, jak były zdobione w oryginalnym przepisie. A dorównać słodkościom z Moich Wypieków – również pod względem wizualnym – nie jest łatwo. W ten oto sposób powstały spektakularne muffinki tiramisu – w smaku również obłędne. Mimo całej mojej dumy, nie zapałałam miłością do muffinków. To niewdzięczne ciastka. Za szybko znikają.
Składniki
(na 10-12 sztuk)
110 g masła
110 g brązowego cukru
2 jajka
2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
110 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
1 łyżka likieru Amaretto
Mąkę, proszek, sodę, kakao – przesiewamy i odkładamy na później.
W misie miksera ucieramy masło na puszystą, jasną masę. Dodajemy cukier i dalej ucieramy. Wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników. Dodajemy kawę i ucieramy.
Do masy maślanej dodajemy suche składniki, likier i mieszamy szpatułką.
Formę na muffinki wykładamy 10-12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki i wyrównujemy.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 20-30 minut – do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Dodatkowo
300 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm.
Babeczki ozdabiamy kremem śmietankowym i oprószamy kakao. Przechowujemy w lodówce.
Źródło: Moje Wypieki