Muffinki tiramisu
|

Muffinki tiramisu

Pierwszy raz w życiu udało mi się ozdobić wypieki tak, jak były zdobione w oryginalnym przepisie. A dorównać słodkościom z Moich Wypieków – również pod względem wizualnym – nie jest łatwo. W ten oto sposób powstały spektakularne muffinki tiramisu – w smaku również obłędne. Mimo całej mojej dumy, nie zapałałam miłością do muffinków. To niewdzięczne ciastka. Za szybko znikają.

Składniki

(na 10-12 sztuk)

110 g masła
110 g brązowego cukru
2 jajka
2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
110 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
1 łyżka likieru Amaretto

Mąkę, proszek, sodę, kakao – przesiewamy i odkładamy na później.

W misie miksera ucieramy masło na puszystą, jasną masę. Dodajemy cukier i dalej ucieramy. Wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników. Dodajemy kawę i ucieramy.

Do masy maślanej dodajemy suche składniki, likier i mieszamy szpatułką.

Formę na muffinki wykładamy 10-12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki i wyrównujemy.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 20-30 minut – do suchego patyczka. Studzimy na kratce.

Dodatkowo

300 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao

Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm.

Babeczki ozdabiamy kremem śmietankowym i oprószamy kakao. Przechowujemy w lodówce.

Źródło: Moje Wypieki

Podobne wpisy