Bułeczki hamburgerowe

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ewa

Niedawno przygotowywałam na obiad tart-burgera. Idealnie pasowały do niego hamburgerowe bułeczki. Ale te sklepowe są średnio zjadliwe, więc postanowiłam upiec je sama, z wypróbowanego już kilka razy przepisu. Gwarantuję, że te z fast foodów się nie umywają 😉

Składniki:
(na 8 sztuk)
3/4 szkl. ciepłej wody
1/3 szkl. mleka w proszku
2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
1,5 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży (4 g)
1 jajko
2,5 szkl. mąki pszennej

1 żółtko i 1 łyżka mleka do posmarowania bułek
sezam do posypania bułek

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy ciasto. Powinno ładnie odchodzić od rąk. Można nie dawać od razu całej mąki, tylko pół i podsypywać stopniowo – aż ciasto przybierze odpowiednią konsystencję, czyli będzie elastyczne i przestanie się kleić.

Ciasto wkładamy do naoliwionej lub omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie formujemy bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 45 minut.

Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je żółtkiem rozbełtanym z łyżką mleka i posypujemy sezamem.
Pieczemy w 200 stopniach przez 12-15 minut – do zrumienienia.

Fot. Ewa

Podobne wpisy