Polenta z parmezanem
Poleca: Hania
Źródło: Dominic Utton, Książka kucharska włoskiej Mamy
Fot. Hania |
Pierwszy raz robiłam polentę i muszę przyznać, że jest całkiem dobra. Brakuje mi jednak przypraw, dlatego podawać się ją powinno z jakimś pikantnym daniem bądź z sosami (u mnie sos czosnkowy i szczypiorek).
Składniki:
olej do wysmarowania formy
200 g mąki kukurydzianej
200 g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli selerowej (dałam zwykłą)
85 g startego parmezanu (dałam 130 g)
2 roztrzepane jajka
400 ml mleka
55 g rozpuszczonego masła
1 pęczek pokrojonej młodej cebulki
szczypta pieprzu
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę lub naczynie żaroodporne (u mnie forma do tarty) wysmarować olejem.
W misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sól, pieprz i 55 g startego parmezanu.
Jajka ubić z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Połączyć suche składniki z mokrymi i wymieszać mikserem do uzyskania gładkiej masy. Dodać pokrojoną cebulkę i przełożyć masę do wysmarowanej tłuszczem formy. Wierzch masy posypać resztą startego parmezanu, włożyć do piekarnika. Piec ok. 30-35 minut do zrumienienia. Po wyciągnięciu pokroić ciasto na kawałki, podawać ciepłe, np. z sosem czosnkowym.
Ciasto można przechowywać w lodówce, bardzo dobrze smakuje podgrzane na patelni z odrobiną tłuszczu.
Fot. Hania |
Fot. Hania |