|

Focaccia rzymska

Poleca: Ewa

Źródło: Makaron. Dania tradycyjne i nowe pomysły


Fot. Ewa

Ta focaccia jest już bardziej tradycyjna niż poprzednia, jaką publikowaliśmy. Podaję ją do sałatki, koniecznie na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Wtedy jest najlepsza!


Składniki:
Ciasto:
300 ml wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
450 g mąki pszennej lub pszennej chlebowej
2 łyżeczki suchych drożdży

Farsz:
4 ząbki czosnku
4-5 cebul czerwonych i białych
rozmaryn (3 łyżki świeżego lub suszonego)

Z podanych składników zagnieć ciasto (dodaj do niego 1 łyżkę rozmarynu) i kilka minut je wyrabiaj. Włóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i zostaw blisko źródła ciepła na ok. pół godziny.

Podsmaż na oliwie lub klarowanym maśle pokrojoną w krążki cebulę i pokrojony drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykryj i duś kilka minut, aż cebula lekko się zarumieni i zmięknie.

Ciasto po wyrastaniu ponownie wyrób, rozwałkuj na kwadrat o grubości ok. pół centymetra i przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłóż na wierzch cebulę i posyp 2 łyżkami rozmarynu.

Piecz w 210 stopniach przez 25-30 minut.
Przekrój na 16 kwadratów (4 paski w pionie, 4 w poziomie) i podawaj ciepłe.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy