|||

Seromak

Poleca: Krolcia
Źródło: Z miłości do słodkości

Fot. Krolcia

Fajne rześkie połączenie sernika z makiem. Mnie jednak brakowało posmaku pomarańczy. Kolejnym razem zastąpię nią cytrynę, a do masy makowej zamiast cynamonu dodam jeszcze kandyzowane kawałki pomarańczy.

Składniki:
Ciasto kruszonkowe:
500 g mąki pszennej
200 g masła
200 g cukru
jajko
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:
500 g zmielonego maku
3 szklanki mleka
200 g cukru
2 jajka
skórka z cytryny
50 g orzechów włoskich
70 g mąki ziemniaczanej
60 g masła
łyżka cynamonu

Masa serowa:
750 g białego sera
3 jajka
300 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki oleju rzepakowego
sok z cytryny

Zaczynamy od masy makowej, bo musi stygnąć. Zmielony mak zagotowujemy w 2 szklankach mleka z dodatkiem cukru, masła i skórki z cytryny. Dusimy na małym ogniu, co chwilę mieszając, przez około 10 minut. W pozostałej szklance mleka rozrabiamy mąkę i żółtka (białka odstawiamy na później). Wlewamy małym strumieniem do maku, szybko mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia.

W między czasie bierzemy się za ciasto. Przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników i zagniatamy kruszonkę. Standardową dużą formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. 2/3 kruszonki wysypujemy na blaszkę i równomiernie wylepiamy nią dno, uciskając nieco. Zostawiamy resztę kruszonki do obsypania wierzchu ciasta.

Jeśli masz całe orzechy, to teraz warto je sobie pokroić.

Teraz masa serowa. Zmielony twaróg ucieramy z całymi jajkami i cukrem. Dodajemy resztę składników i kręcimy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy.

Wracamy do wystudzonego już zapewne maku. Białka ubijamy na sztywną pianę i razem z cynamonem i orzechami dodajemy do maku. Mieszamy. Wykładamy masę makową na ciasto kruszonkowe i równomiernie rozsmarowujemy. Następnie wylewamy masę serową, a na wierzch sypiemy resztę kruszonki.

Pieczemy około 50-60 minut w 170 stopniach.

Ostudzone ciasto możemy lekko polukrować.

Fot. Krolcia

Podobne wpisy