• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bułki na zakwasie pszenno-orkiszowe
bułki// na zakwasie

Bułki na zakwasie pszenno-orkiszowe

14 lipca 2015 • 10  

Te bułki przygotowuję prawie zawsze, kiedy dokarmiam zakwas. Żeby upiec z niego chleb, zazwyczaj potrzeba kilka lub nawet kilkanaście godzin, a bułki na zakwasie robią się w międzyczasie. (Aż się zrymowało). Zamiast mąki orkiszowej można dać żytnią – też się uda. Bułki ładnie rosną w górę, są pękate i bardzo sycące.

Składniki

(na 8 sztuk)

150 g aktywnego zakwasu żytniego
200 g mąki pszennej typ 450 lub 550
100 g mąki pszennej chlebowej typ 650-750
100 g mąki orkiszowej
170-200 g wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
2 łyżki kminku (opcjonalnie)
1 łyżeczka suchych drożdży (opcjonalnie)

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ilość wody będzie zależeć od konsystencji zakwasu. Jeśli jest gęsty, trzeba będzie jej dodać więcej. Powinno wyjść gładkie, elastyczne ciasto, nieklejące się do rąk.

Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę – do podwojenia objętości.

Uwaga! Jeśli zrezygnujecie z dodatku drożdży, ciasto będzie musiało rosnąć dłużej.

Po tym czasie formujemy z ciasta 8 bułek. Najłatwiej zrobić to, dzieląc ciasto na pół, potem każdą połowę znów na pół i każdą w powstałych ćwiartek jeszcze raz na pół. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na czas nagrzewania piekarnika. (Znów – jeśli nie było drożdży, bułki powinno rosnąć nieco dłużej, aż wyraźnie się napuszą).

Pieczemy bułki w 230 stopniach przez ok. 10-12 minut – do zrumienienia.

Źródło: Pracownia Wypieków

#mąka orkiszowa
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Chleb pszenno-żytni z suszonymi śliwkami Poprzedni
Zakwas pszenny • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Chlebek bananowy na zakwasie

Chlebek bananowy na zakwasie  

31 maja 2019

Bułeczki z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym  

14 kwietnia 2013

Mini-bułeczki z dipem serowym  

16 stycznia 2015

10 komentarzy

  1. Jolanta Szyndlarewicz

    on 15 lipca 2015 at 09:27
    Odpowiedz

    Zapisze sobie przepis, bo wyglądają bardzo apetycznie:). Pozdrawiam ciepło

    • eva

      on 15 lipca 2015 at 09:45
      Odpowiedz

      Polecam 🙂 To jeden z szybszych wypieków na zakwasie, jakie kiedykolwiek robiłam 🙂

  2. Anonimowy

    on 14 lipca 2015 at 19:21
    Odpowiedz

    bardzo Ci dziękuję za szybką odpowiedz, bardzo dokładnie mi napisałaś pozdrawiam rysiaa

    • eva

      on 14 lipca 2015 at 19:22
      Odpowiedz

      Mam nadzieję, że bułeczki wyjdą udane 🙂 Czekam na relację 🙂

  3. Anonimowy

    on 14 lipca 2015 at 18:28
    Odpowiedz

    witam! mam w lodówce zakwas, który systematycznie dokarmiam obecnie w słoiczku jest 2-3 łyżki zakwasu, chcę upiec te bułeczki i co robię? piszesz, że pieczesz te bułeczki kiedy masz ochotę na chleb, czy mam wyjąć zakwas ocieplić go, następnie dokarmić i następnego dnia odważyć 150 g zakwasu, resztę do lodówki.rozpisałam się, ale jestem kiepska w tym temacie? pozdrawiam

    • eva

      on 14 lipca 2015 at 18:37
      Odpowiedz

      Witaj! Dokładnie o postępowaniu z zakwasem pisałam tutaj: http://baby-w-kuchni.blogspot.com/2015/01/zakwas-zytni-wg-hamelmana.html
      Te bułki piekę "w międzyczasie" przy pieczeniu chleba, bo ciasto na chleb zazwyczaj rośnie długo, a tu tylko godzina i do piekarnika 🙂
      Dobrze wszystko napisałaś, dokładnie tak trzeba zrobić 🙂

      Czyli po kolei:
      1) Wyjmuję z lodówki zakwas (te 2-3 łyżki).
      2) Dokarmiam go mąką i wodą w stosunku 1:1, czyli np. 100 g mąki i 100 g wody.
      3) Zostawiam w ciepłym miejscu na 12-16 godzin. Wtedy zakwas "rośnie", pojawiają się bąbelki. Po tym czasie mam tzw. aktywny zakwas.
      4) 150 g aktywnego zakwasu zużywam do zrobienia ciasta na bułki, a resztę przekładam do czystego pojemnika i wstawiam znów do lodówki. Jeśli chcę równocześnie piec chleb, to zakwas dokarmiam większą ilością mąki i wody, żeby mi aktywnego zakwasu starczyło i na bułki, i na chleb. Resztę zawsze wkładam do lodówki. Po kilku dniach wyjmuję, dokarmiam i piekę znowu 🙂

  4. galeria61

    on 14 lipca 2015 at 17:21
    Odpowiedz

    Już jestem głodna!!

    • eva

      on 14 lipca 2015 at 18:38
      Odpowiedz

      Pora jeszcze w zasadzie kolacyjna, można się częstować 😀

  5. AniBarPioMar

    on 14 lipca 2015 at 14:09
    Odpowiedz

    pysznie 🙂

    • eva

      on 14 lipca 2015 at 18:39
      Odpowiedz

      Ciężko to porównać, ale chyba lubię te bułki bardziej niż jakiekolwiek drożdżowe 🙂 Naprawdę są pyszne 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda