Chleb pszenno-żytni z suszonymi śliwkami
Poleca: Ewa
Źródło: Kornik w kuchni
Fot. Ewa |
Lubię pieczywo z dodatkami. Zazwyczaj są to ziarna, ale tym razem padło na suszone śliwki. Dodają chlebowi odrobinę słodyczy i ciekawego koloru – wygląda prawie jak ciasto 🙂 Piekę go w keksówce o długości 30 cm z 1,5 porcji.
Składniki:
(na keksówkę o długości ok. 22 cm)
200 g mąki pszennej typ 450 lub 550
200 g mąki pszennej chlebowej typ 750
200 g mąki żytniej typ 720
6 łyżek płatków owsianych
350-400 ml wody
7 g drożdży suchych
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
10 śliwek suszonych pokrojonych na mniejsze części
Wszystkie składniki łączymy w misce i wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez kilka minut. Formujemy z ciasta kulę i zostawiamy w ciepłnym miejscu w omączonej misce, pod przykryciem, na godzinę – do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie chwilę wyrabiamy. Przekładamy do keksówki nasmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub bułką tartą. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
Pieczemy w 210 stopniach przez 15 minut, a potem w 180 stopniach jeszcze przez 40-45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kratce.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |