Dynie na śniadanie

Dynie na śniadanie

Co za pomysł! Taki łatwy, a daje tak niesamowity efekt. Kiedy zobaczyłam to zdjęcie na Moich Wypiekach, myślałam, że będzie z tymi bułeczkami dużo kombinowania, a okazuje się, że nie – jedno nacięcie, orzeszek i dynie na śniadanie gotowe. W smaku bardzo delikatne, pasują zarówno do jedzenia na słono, jak i na słodko.

Składniki

360 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
7 g drożdży instant
125 ml mleka
1 jajko
45 g masła
125 g puree z dyni
0,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru

Dodatkowo

jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
kilka orzechów pekan lub włoskich

Masło roztapiamy i studzimy. Łączymy wszystkie składniki suche i mokre i wyrabiamy ciasto. Ostawiamy je uformowane w kulę w omączonej misce pod ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie formujemy bułeczki, lekko je spłaszczamy, robimy ostrym nożem osiem nacięć od góry do dołu promieniście naokoło bułki, nie naruszając środka. Układamy bułki na papierze do pieczenia położonym na blasze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.

Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułki jajkiem rozrobionym z łyżką mleka (ja tego nie zrobiłam i bułki są mniej rumiane), a w środek wbijamy kawałek orzecha.

Pieczemy w 190 stopniach przez 15-20 minut (aż się zezłocą).

Źródło: Moje Wypieki

Podobne wpisy