Bułeczki z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Pyszne bułeczki na co dzień. Mięciutkie w środku, z chrupiącymi ziarenkami sezamu i płatkami owsianymi. W przygotowaniu banalne.
Potrzebujemy:
kilogram mąki pszennej
około 1,5 szklanki otrąb pszennych
200 g płatków owsianych
szklankę siemienia lnianego
pół kostki drożdży, czyli 50 g
450 ml wody
250 ml mleka
trochę masła – tak 1/5 kostki
4 łyżeczki soli
łyżkę cukru/miodu
Do dużego gara lub miski wkładamy drożdże, dolewamy troszkę wody, dodajemy miód/cukier i łyżkę mąki. Czekamy, aż się spieni. Mleko i masło podgrzewamy lekko w garnuszku. Wsypujemy do gara wszystkie składniki sypkie, a następnie wlewamy wszystkie mokre i wyrabiamy ciasto do połączenia składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – około 1,5 godziny.
Ciasto kładziemy na blat oprószony mąką i odkrajamy od niego małe kawałki, z których formujemy bułki. Bułki układamy na blasze, smarujemy białkiem i posypujemy płatkami i siemieniem. Odstawiamy na około 15 minut do napuszenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia – około 10-15 minut.
Z kilograma mąki wychodzi około 25 bułek średniej wielkości.
Fot. Ania |