Bułki owsiane z jarmużem

Bułki owsiane z jarmużem

Owsiane, bo z płatkami owsianymi. Z jarmużem – bo z jarmużem. Mało takiego pieczywa w polskim internecie. Kiedy wpisałam w wyszukiwarkę „chleb z jarmużem”, jako pierwszy pojawił się nasz przepis – pyszny zresztą, więc całkiem słusznie Google wywindowało go wysoko. Ale bułki z jarmużem, które znalazłam w sieci, to zazwyczaj zwykłe pieczywo nadziewane jakąś jarmużową pastą, ewentualnie z domieszką pesto w cieście. Poniżej macie przepis na wykorzystanie świeżych liści jarmużu. W zasadzie nawet nie trzeba ich miksować, wystarczy posiekać. Wychodzą pięknie zielone bułki owsiane z jarmużem. Zdrowe i smaczne.

Składniki

(na 8 bułek)
500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 lub 750)
50 g płatków owsianych
7 g suchych drożdży
75 g liści jarmużu (bez twardych łodyżek)
300 ml wody
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki dowolnych ziaren (słonecznik, czarnuszka, dynia, sezam) – opcjonalnie

Jarmuż myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku lub ściereczce i miksujemy w malakserze lub siekamy drobno.

Wszystkie podane składniki mieszamy i zagniatamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Powinno być zwarte i elastyczne. W razie potrzeby można trochę podsypać mąką. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę – do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, dzielimy na 8 części (najłatwiej zrobić to, dzieląc ciasto na pół, każdą część znów na pół i jeszcze raz na pół). Z poszczególnych kawałków ciasta formujemy okrągłe bułeczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia na ok. pół godziny.

Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut. Studzimy na kratce.

Podobne wpisy