• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bułki owsiane z jarmużem
bułki

Bułki owsiane z jarmużem

16 stycznia 2017 • 4  

Owsiane, bo z płatkami owsianymi. Z jarmużem – bo z jarmużem. Mało takiego pieczywa w polskim internecie. Kiedy wpisałam w wyszukiwarkę “chleb z jarmużem”, jako pierwszy pojawił się nasz przepis – pyszny zresztą, więc całkiem słusznie Google wywindowało go wysoko. Ale bułki z jarmużem, które znalazłam w sieci, to zazwyczaj zwykłe pieczywo nadziewane jakąś jarmużową pastą, ewentualnie z domieszką pesto w cieście. Poniżej macie przepis na wykorzystanie świeżych liści jarmużu. W zasadzie nawet nie trzeba ich miksować, wystarczy posiekać. Wychodzą pięknie zielone bułki owsiane z jarmużem. Zdrowe i smaczne.

Składniki

(na 8 bułek)
500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 lub 750)
50 g płatków owsianych
7 g suchych drożdży
75 g liści jarmużu (bez twardych łodyżek)
300 ml wody
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki dowolnych ziaren (słonecznik, czarnuszka, dynia, sezam) – opcjonalnie

Jarmuż myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku lub ściereczce i miksujemy w malakserze lub siekamy drobno.

Wszystkie podane składniki mieszamy i zagniatamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Powinno być zwarte i elastyczne. W razie potrzeby można trochę podsypać mąką. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę – do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, dzielimy na 8 części (najłatwiej zrobić to, dzieląc ciasto na pół, każdą część znów na pół i jeszcze raz na pół). Z poszczególnych kawałków ciasta formujemy okrągłe bułeczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia na ok. pół godziny.

Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut. Studzimy na kratce.

#jarmuż, #płatki owsiane
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Ciasteczka z mandarynkami - z cyklu 5 o'clock, czyli ciastko do herbatki #1 Poprzedni Ciasteczka z mandarynkami
Caldo verde - ziemiaczana zupa z jarmużem • Kolejny Caldo verde ziemniaczana zupa z jarmużem

Zajrzyj też tutaj

Bułki z wody, czyli pretzel buns  

23 maja 2013
Wilkor Gorącej Bułki

Wilkor Gorącej Bułki  

23 listopada 2015
Razowe bułki do hot dogów

Razowe bułki do hot dogów  

16 czerwca 2016

4 komentarze

  1. Anika

    on 26 stycznia 2018 at 09:38
    Odpowiedz

    Będziemy dzisiaj próbować piec, jeśli tylko uda nam się kupić jarmuż ;).

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 6 marca 2018 at 16:42
      Odpowiedz

      Jarmuż jest w lodówkach w Biedronce, Lidlu i większych marketach. W takich woreczkach jak porcjowane sałaty 🙂

  2. Lonna

    on 16 stycznia 2017 at 19:19
    Odpowiedz

    Świetny kolor mają te bułeczki! Z chęcią wypróbuję ten przepis 🙂

    • eva

      on 16 stycznia 2017 at 21:08
      Odpowiedz

      Polecam 🙂 Nawet jeśli nie lubi się jarmużu, to nie ma problemu – bo on jest tu prawie niewyczuwalny. A w środku bułeczki są jeszcze bardziej zielone!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda