• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bułki owsiane z jarmużem
bułki

Bułki owsiane z jarmużem

16 stycznia 2017 • 4  

Owsiane, bo z płatkami owsianymi. Z jarmużem – bo z jarmużem. Mało takiego pieczywa w polskim internecie. Kiedy wpisałam w wyszukiwarkę “chleb z jarmużem”, jako pierwszy pojawił się nasz przepis – pyszny zresztą, więc całkiem słusznie Google wywindowało go wysoko. Ale bułki z jarmużem, które znalazłam w sieci, to zazwyczaj zwykłe pieczywo nadziewane jakąś jarmużową pastą, ewentualnie z domieszką pesto w cieście. Poniżej macie przepis na wykorzystanie świeżych liści jarmużu. W zasadzie nawet nie trzeba ich miksować, wystarczy posiekać. Wychodzą pięknie zielone bułki owsiane z jarmużem. Zdrowe i smaczne.

Składniki

(na 8 bułek)
500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 lub 750)
50 g płatków owsianych
7 g suchych drożdży
75 g liści jarmużu (bez twardych łodyżek)
300 ml wody
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki dowolnych ziaren (słonecznik, czarnuszka, dynia, sezam) – opcjonalnie

Jarmuż myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku lub ściereczce i miksujemy w malakserze lub siekamy drobno.

Wszystkie podane składniki mieszamy i zagniatamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Powinno być zwarte i elastyczne. W razie potrzeby można trochę podsypać mąką. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę – do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, dzielimy na 8 części (najłatwiej zrobić to, dzieląc ciasto na pół, każdą część znów na pół i jeszcze raz na pół). Z poszczególnych kawałków ciasta formujemy okrągłe bułeczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia na ok. pół godziny.

Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut. Studzimy na kratce.

#jarmuż, #płatki owsiane
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Ciasteczka z mandarynkami - z cyklu 5 o'clock, czyli ciastko do herbatki #1 Poprzedni Ciasteczka z mandarynkami
Caldo verde - ziemiaczana zupa z jarmużem • Kolejny Caldo verde ziemniaczana zupa z jarmużem

Zajrzyj też tutaj

Rogaliki maślane na śniadanie wg Piotra Kucharskiego

Rogaliki maślane na śniadanie wg Piotra Kucharskiego  

9 kwietnia 2018
Batbout, czyli chlebki z kaszy manny

Batbout – chlebki z kaszy manny smażone na patelni  

5 listopada 2018
Rogale na śniadanie

Rogale na śniadanie  

19 listopada 2019

4 komentarze

  1. Anika

    on 26 stycznia 2018 at 09:38
    Odpowiedz

    Będziemy dzisiaj próbować piec, jeśli tylko uda nam się kupić jarmuż ;).

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 6 marca 2018 at 16:42
      Odpowiedz

      Jarmuż jest w lodówkach w Biedronce, Lidlu i większych marketach. W takich woreczkach jak porcjowane sałaty 🙂

  2. Lonna

    on 16 stycznia 2017 at 19:19
    Odpowiedz

    Świetny kolor mają te bułeczki! Z chęcią wypróbuję ten przepis 🙂

    • eva

      on 16 stycznia 2017 at 21:08
      Odpowiedz

      Polecam 🙂 Nawet jeśli nie lubi się jarmużu, to nie ma problemu – bo on jest tu prawie niewyczuwalny. A w środku bułeczki są jeszcze bardziej zielone!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda