Bułki czosnkowe

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ewa

Czosnek i pietruszka to jedno z lepszych smakowo połączeń, szczególnie jako dopełnienie do śniadaniowych bułeczek. Koniecznie trzeba spróbować!

Składniki:
(na ok. 10 bułek)
Bułki:
400 g mąki pszennej chlebowej
20 g cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suchych drożdży
260 ml mleka
30 g roztopionego i ostudzonego masła

Nadzienie:
60 g masła
8 ząbków czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Przekładamy je do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie formujemy podłużne bułeczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce.

W międzyczasie miękkie masło (60 g) rozcieramy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i posiekaną pietruszką.

Bułeczki po wyrastaniu można posmarować wodą, mlekiem lub jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Nacinamy je ostrym nożem przez środek i w środek nacięcia wciskamy nadzienie (łyżeczką albo za pomocą rękawa cukierniczego czy woreczka z odciętym rogiem).

Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.

Podobne wpisy