Caldo verde – ziemiaczana zupa z jarmużem
To będzie tydzień pod znakiem jarmużu. Kiedyś już robiłam zupę z jego wykorzystaniem, ale to była lekka przesada. Jarmuż w takiej dawce może i był zdrowy, ale – dla mnie – trudny do przełknięcia. Zupa, którą pokazuję dziś, caldo verde – jest absolutnie pyszna. Moje dzieci wsuwały ją, aż im się uszy trzęsły. Chociaż one nie są dobrym wskaźnikiem, bo akurat jarmuż lubią bardzo. Gorąca, gęsta, ale nie kremowa, w sam raz na zimę. Korzystajcie!
Składniki
1 litr bulionu
1/2 kg ziemniaków
3 garści jarmużu
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na głębokiej patelni na maśle klarowanym lub na oleju kokosowym. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażamy całość jeszcze ok. 10 minut.
Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Po tym czasie połowę ziemniaków wyjmujemy, a resztę zupy miksujemy blenderem na gładko.
Do zupy wkładamy z powrotem wyjęte ziemniaki. Dodajemy posiekany jarmuż (bez grubym łodyżek). Gotujemy kilka minut, aż jarmuż lekko zmięknie. Doprawiamy do smaku.
Źródło: erVegan