• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Błyskawiczna tarta z wędzonym łososiem
dania jarskie// tarty jarskie

Błyskawiczna tarta z wędzonym łososiem

17 kwietnia 2013 • 5  

Lubię dania, które się doskonale prezentują, a przy tym można je przygotować w kilka chwil. Oba te warunki spełnia błyskawiczna tarta z wędzonym łososiem. Masz wieczorem gości? Nie ma problemu – znikasz w kuchni na trzy minuty, a potem dołączasz do reszty. Po chwili wszyscy możecie delektować się gorącą tartą prosto z pieca (tzn. z piekarnika)!

Składniki

ciasto francuskie (może być gotowe, z lodówki)
150 g łososia wędzonego w plastrach
200-250 g mozzarelli
szczypiorek
2-3 obrane ze skórki i pokrojone pomidory (albo pomidory z puszki po odlaniu zalewy)
100 ml śmietany 30% lub jogurtu naturalnego
4 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni góra/dół.

Formę do tarty smarujemy masłem. Wykładamy spód i boki ciastem francuskim (to, co zostanie, tniemy na paski, z których na koniec ułożymy kratkę na wierzchu). Nakłuwamy ciasto.

Na spód tarty kładziemy plastry wędzonego łososia i porwaną na kawałki kulkę mozzarelli. Dodajemy posiekany szczypiorek. W formie układamy też równomiernie pokrojone pomidory lub pomidory z puszki – w tym drugim przypadku trzeba wcześniej odsączyć je na sitku.

W osobnej misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną lub jogurtem. Doprawiamy. Mieszankę śmietanowo-jajeczną wylewamy na wierzch tarty. Teraz można wyłożyć paski z ciasta, układając wzór kratki lub dowolny inny.

Uwaga! Do tarty z łososiem soli dajemy niewiele, łatwo z tym przesadzić!

Przed ułożeniem pasków tartę można też posypać parmezanem.

Tartę pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut. Masa jajeczna powinna się ściąć. Podajemy kilka minut po wyjęciu z piekarnika (masa musi się całkiem zestalić).

Źródło: Kuchnia Lidla

Błyskawiczna tarta z wędzonym łososiem
Błyskawiczna tarta z wędzonym łososiem

#ciasto francuskie, #łosoś, #mozzarella, #pomidory
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Pączki Poprzedni
Domowe sushi • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Tarta z kapustą i grzybami  

13 grudnia 2015

Makaron z tuńczykiem  

28 lutego 2013

Tagliatelle z kurkami  

7 kwietnia 2013

5 komentarzy

  1. Olga

    on 17 kwietnia 2013 at 10:23
    Odpowiedz

    wieki całe nie robiłam tarty 🙂 pora nadrobić zaległości… zacznę od Twojej, bo rzeczywiście szybko się robi 🙂

    • Ewa P.

      on 17 kwietnia 2013 at 10:29
      Odpowiedz

      Miło mi 🙂 Robota naprawdę żadna 🙂 Szczególnie jak ktoś rozmiesza za nas jajka ze śmietaną – ja tego nie znoszę robić 😉

    • Olga

      on 30 kwietnia 2013 at 11:33
      Odpowiedz

      zapraszam na relację z tarty :p
      http://poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com/2013/04/tarta-z-ososiem-i-mozzarella.html

    • Ewa P.

      on 30 kwietnia 2013 at 11:43
      Odpowiedz

      Piękna Ci wyszła 🙂 Nawet nie pytam, czy była smaczna – bo to widać 🙂

      W maju będą u nas jeszcze inne tarty – cebulowa, z porami, mięsne… Masa pysznego jedzenia 🙂

  2. Qchenne-inspiracje, Małgosia

    on 17 kwietnia 2013 at 07:50
    Odpowiedz

    Fajna, szybka tarta 🙂 I łosoś którego ja osobiście uwielbiam i w wielu daniach się u mnie pojawia .

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda