• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Błyskawiczna tarta z wędzonym łososiem
dania jarskie// tarty jarskie

Błyskawiczna tarta z wędzonym łososiem

17 kwietnia 2013 • 5  

Lubię dania, które się doskonale prezentują, a przy tym można je przygotować w kilka chwil. Oba te warunki spełnia błyskawiczna tarta z wędzonym łososiem. Masz wieczorem gości? Nie ma problemu – znikasz w kuchni na trzy minuty, a potem dołączasz do reszty. Po chwili wszyscy możecie delektować się gorącą tartą prosto z pieca (tzn. z piekarnika)!

Składniki

ciasto francuskie (może być gotowe, z lodówki)
150 g łososia wędzonego w plastrach
200-250 g mozzarelli
szczypiorek
2-3 obrane ze skórki i pokrojone pomidory (albo pomidory z puszki po odlaniu zalewy)
100 ml śmietany 30% lub jogurtu naturalnego
4 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni góra/dół.

Formę do tarty smarujemy masłem. Wykładamy spód i boki ciastem francuskim (to, co zostanie, tniemy na paski, z których na koniec ułożymy kratkę na wierzchu). Nakłuwamy ciasto.

Na spód tarty kładziemy plastry wędzonego łososia i porwaną na kawałki kulkę mozzarelli. Dodajemy posiekany szczypiorek. W formie układamy też równomiernie pokrojone pomidory lub pomidory z puszki – w tym drugim przypadku trzeba wcześniej odsączyć je na sitku.

W osobnej misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną lub jogurtem. Doprawiamy. Mieszankę śmietanowo-jajeczną wylewamy na wierzch tarty. Teraz można wyłożyć paski z ciasta, układając wzór kratki lub dowolny inny.

Uwaga! Do tarty z łososiem soli dajemy niewiele, łatwo z tym przesadzić!

Przed ułożeniem pasków tartę można też posypać parmezanem.

Tartę pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut. Masa jajeczna powinna się ściąć. Podajemy kilka minut po wyjęciu z piekarnika (masa musi się całkiem zestalić).

Źródło: Kuchnia Lidla

Błyskawiczna tarta z wędzonym łososiem
Błyskawiczna tarta z wędzonym łososiem

#ciasto francuskie, #łosoś, #mozzarella, #pomidory
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Pączki Poprzedni
Domowe sushi • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Krokiety rybno-ziemniaczane  

20 listopada 2015

Pomarańczowy łosoś z grilla  

12 lipca 2013

Tarta z dynią, porami i fetą  

5 grudnia 2014

5 komentarzy

  1. Olga

    on 17 kwietnia 2013 at 10:23
    Odpowiedz

    wieki całe nie robiłam tarty 🙂 pora nadrobić zaległości… zacznę od Twojej, bo rzeczywiście szybko się robi 🙂

    • Ewa P.

      on 17 kwietnia 2013 at 10:29
      Odpowiedz

      Miło mi 🙂 Robota naprawdę żadna 🙂 Szczególnie jak ktoś rozmiesza za nas jajka ze śmietaną – ja tego nie znoszę robić 😉

    • Olga

      on 30 kwietnia 2013 at 11:33
      Odpowiedz

      zapraszam na relację z tarty :p
      http://poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com/2013/04/tarta-z-ososiem-i-mozzarella.html

    • Ewa P.

      on 30 kwietnia 2013 at 11:43
      Odpowiedz

      Piękna Ci wyszła 🙂 Nawet nie pytam, czy była smaczna – bo to widać 🙂

      W maju będą u nas jeszcze inne tarty – cebulowa, z porami, mięsne… Masa pysznego jedzenia 🙂

  2. Qchenne-inspiracje, Małgosia

    on 17 kwietnia 2013 at 07:50
    Odpowiedz

    Fajna, szybka tarta 🙂 I łosoś którego ja osobiście uwielbiam i w wielu daniach się u mnie pojawia .

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda