Błyskawiczna tarta z wędzonym łososiem
|

Błyskawiczna tarta z wędzonym łososiem

Lubię dania, które się doskonale prezentują, a przy tym można je przygotować w kilka chwil. Oba te warunki spełnia błyskawiczna tarta z wędzonym łososiem. Masz wieczorem gości? Nie ma problemu – znikasz w kuchni na trzy minuty, a potem dołączasz do reszty. Po chwili wszyscy możecie delektować się gorącą tartą prosto z pieca (tzn. z piekarnika)!

Składniki

ciasto francuskie (może być gotowe, z lodówki)
150 g łososia wędzonego w plastrach
200-250 g mozzarelli
szczypiorek
2-3 obrane ze skórki i pokrojone pomidory (albo pomidory z puszki po odlaniu zalewy)
100 ml śmietany 30% lub jogurtu naturalnego
4 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni góra/dół.

Formę do tarty smarujemy masłem. Wykładamy spód i boki ciastem francuskim (to, co zostanie, tniemy na paski, z których na koniec ułożymy kratkę na wierzchu). Nakłuwamy ciasto.

Na spód tarty kładziemy plastry wędzonego łososia i porwaną na kawałki kulkę mozzarelli. Dodajemy posiekany szczypiorek. W formie układamy też równomiernie pokrojone pomidory lub pomidory z puszki – w tym drugim przypadku trzeba wcześniej odsączyć je na sitku.

W osobnej misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną lub jogurtem. Doprawiamy. Mieszankę śmietanowo-jajeczną wylewamy na wierzch tarty. Teraz można wyłożyć paski z ciasta, układając wzór kratki lub dowolny inny.

Uwaga! Do tarty z łososiem soli dajemy niewiele, łatwo z tym przesadzić!

Przed ułożeniem pasków tartę można też posypać parmezanem.

Tartę pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut. Masa jajeczna powinna się ściąć. Podajemy kilka minut po wyjęciu z piekarnika (masa musi się całkiem zestalić).

Źródło: Kuchnia Lidla

Podobne wpisy