Lubię dania, które się doskonale prezentują, a przy tym można je przygotować w kilka chwil. Oba te warunki spełnia błyskawiczna tarta z wędzonym łososiem. Masz wieczorem gości? Nie ma problemu – znikasz w kuchni na trzy minuty, a potem dołączasz do reszty. Po chwili wszyscy możecie delektować się gorącą tartą prosto z pieca (tzn. z piekarnika)!
Składniki
ciasto francuskie (może być gotowe, z lodówki)
150 g łososia wędzonego w plastrach
200-250 g mozzarelli
szczypiorek
2-3 obrane ze skórki i pokrojone pomidory (albo pomidory z puszki po odlaniu zalewy)
100 ml śmietany 30% lub jogurtu naturalnego
4 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni góra/dół.
Formę do tarty smarujemy masłem. Wykładamy spód i boki ciastem francuskim (to, co zostanie, tniemy na paski, z których na koniec ułożymy kratkę na wierzchu). Nakłuwamy ciasto.
Na spód tarty kładziemy plastry wędzonego łososia i porwaną na kawałki kulkę mozzarelli. Dodajemy posiekany szczypiorek. W formie układamy też równomiernie pokrojone pomidory lub pomidory z puszki – w tym drugim przypadku trzeba wcześniej odsączyć je na sitku.
W osobnej misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną lub jogurtem. Doprawiamy. Mieszankę śmietanowo-jajeczną wylewamy na wierzch tarty. Teraz można wyłożyć paski z ciasta, układając wzór kratki lub dowolny inny.
Uwaga! Do tarty z łososiem soli dajemy niewiele, łatwo z tym przesadzić!
Przed ułożeniem pasków tartę można też posypać parmezanem.
Tartę pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut. Masa jajeczna powinna się ściąć. Podajemy kilka minut po wyjęciu z piekarnika (masa musi się całkiem zestalić).
Źródło: Kuchnia Lidla
5 komentarzy
Olga
on 17 kwietnia 2013 at 10:23wieki całe nie robiłam tarty 🙂 pora nadrobić zaległości… zacznę od Twojej, bo rzeczywiście szybko się robi 🙂
Ewa P.
on 17 kwietnia 2013 at 10:29Miło mi 🙂 Robota naprawdę żadna 🙂 Szczególnie jak ktoś rozmiesza za nas jajka ze śmietaną – ja tego nie znoszę robić 😉
Olga
on 30 kwietnia 2013 at 11:33zapraszam na relację z tarty :p
http://poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com/2013/04/tarta-z-ososiem-i-mozzarella.html
Ewa P.
on 30 kwietnia 2013 at 11:43Piękna Ci wyszła 🙂 Nawet nie pytam, czy była smaczna – bo to widać 🙂
W maju będą u nas jeszcze inne tarty – cebulowa, z porami, mięsne… Masa pysznego jedzenia 🙂
Qchenne-inspiracje, Małgosia
on 17 kwietnia 2013 at 07:50Fajna, szybka tarta 🙂 I łosoś którego ja osobiście uwielbiam i w wielu daniach się u mnie pojawia .