Zapiekanka z cukinią i kurkami
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Upały wreszcie się skończyły – znów można odpalić piekarnik. Miałam straszną ochotę na kurki, a tu w lodówce zalegały jeszcze młode ziemniaki i cukinia. Postanowiłam zrobić zapiekankę. Powstało danie szybkie, niewymagające brudzenia wielu garów (do zapiekanki dałam surowe ziemniaki, które ładnie zmiękły w piekarniku), dość łagodne w smaku. Następnym razem dosmaczę je jakimś intensywniejszym serem – np. kozim.
Potrzebujemy:
opakowanie (200 g) kurek
niedużą cebulę
4-5 młodych ziemniaków
średnią cukinię
200 ml śmietany
ok. 150 g sera żółtego
2 jajka
sól, pieprz
Kurki myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na patelnię, podsmażamy, lekko solimy. Dorzucamy kurki i chwilę smażymy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry (tak 3 mm). Cukinię kroimy w plastry podobnej grubości. Układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę lekko solimy.
Śmietanę mieszamy z jajkami i startym żółtym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy podsmażone kurki i mieszamy. Takim sosem polewamy naszą zapiekankę i wstawiamy ją do piekarnika na około 45 minut. Zapiekamy w niezbyt wysokiej temperaturze – około 150 stopni.
Fot. Ania |