|

Francuskie ciasteczka z budyniem

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

Uwielbiam budyń. Domowy, kupny, solo, w drożdżówkach – w każdej postaci. Ciasto francuskie jest tu więc dla mnie tylko miłym dodatkiem. Ale trzeba przyznać, że bardzo efektownym i smacznym 🙂

Składniki:
400 ml śmietanki 30%
1 duży budyń (40 g) bez cukru
2 łyżki cukru
2 rolki ciasta francuskiego
ewentualnie dodatki, np. wiśnie, dżem, bakalie, żurawina, do czekoladowego budyniu daję czasem szczyptę chili…

Gotujemy budyń na śmietance. Tzn. połowę śmietanki zagotowujemy z 2 łyżkami cukru, w reszcie rozpuszczamy proszek budyniowy i wlewamy na gotującą się śmietankę, mieszając, aż całość przybierze odpowiednią konsystencję. Studzimy – najlepiej przykryte folią, żeby nie zrobił się kożuch.

Każde ciasto francuskie kroimy na 12 części – ja rozcinam je przez środek po długości, potem każdą część dzielę na 6 części. Na połowę każdego ciasteczka nakładam trochę budyniu, na drugiej połowie robię trzy nacięcia i całość składam, dobrze sklejając boki. Nacięcia można zrobić też już po sklejeniu. Można też zrobić każdy inny dowolny kształt ciasteczek.

Układam ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję z wierzchu jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka i zapiekam ok. 12 minut w 200 stopniach – aż się ładnie zezłocą.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Podobne wpisy