Manty na słodko
Poleca: Ewa
Źródło: Madame Edith
Fot. Ewa |
Jak donosi wikipedia, manty do danie azjatyckie, zazwyczaj podawane z mięsem. To takie pierożki w kształcie sakiewek gotowane na parze. Ja znalazłam przepis na słodkie manty i tak mnie zachwyciły, że na pewno wypróbuję jeszcze inne wersje.
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki
2 jajka
2 łyżki oleju
90-100 ml mleka
Nadzienie:
500 g twarogu
2 łyżki cukru pudru (lub pudru wymieszanego z cukrem waniliowym – według własnych smaków)
2 żółtka
Z podanych składników wyrabiamy ciasto (ręcznie lub mikserem) – powinno być miękkie i elastyczne. Mleko dodajemy stopniowo – w zależności od tego, ile go ciasto „zabierze”.
Składniki nadzienia również łączymy razem – mikserem albo ucierając łyżką.
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko. Wycinamy kółka o średnicy ok. 9-10 cm. Nakładamy na każde farsz i zlepiamy na kształt sakiewki.
W garnku do gotowania na parze rozgrzewamy wodę. Dno sitka do gotowania można posmarować olejem. Układamy manty, przykrywamy i gotujemy ok. 15-20 minut (zależy od grubości ciasta).
Doskonale smakują z jogurtem greckim i dżemem malinowym.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |