• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// drożdżówki// tłusty czwartek

Pączki

16 kwietnia 2013 • 3  

Poleca: Krolcia

Na zdjęciu z drożdżówkami z serem
Fot. Krolcia

Te pączki były robione u mnie w domu od zawsze. Pamiętam, że jak byłam dzieckiem, to niemal wszystkie rodziny z naszego budynku w Tłusty Czwartek robiły te pączki. Wszystkie z tego przepisu, ale wiadomo – ile kucharek, tyle różnych mimo wszystko smaków tej samej potrawy. Potem sąsiadka sąsiadce podrzucała talerzyk z kilkoma pączkami (hi hi), a różnorodność była ogromna, bo jedne były posypane cukrem, inne miały lukier i skórki z pomarańczy, jedne miały konfiturę, a inne krem w środku! Przepis podstawowy jednak pozostawał ten sam, pyszne, puszyste, świeże pączusie! Sklepowe się do nich umywają!

Składniki:
1 kg mąki
15 dkg drożdży świeżych
2 szklanki mleka/śmietanki
8-10 żółtek
20 dkg cukru
20 dkg masła
kieliszek spirytusu (opcjonalnie octu, nie czuć go w ogóle, jest po to, żeby zminimalizować chłonięcie tłuszczu przez pączki)
1 cukier waniliowy

smalec do smażenia (kilka kostek, bo smażymy na głębokim tłuszczu, pączki muszą pływać, nie mogą dotykać dna)
marmolada TWARDA/krem karpatkowy/itp.
cukier puder do posypania

Drożdże rozrobić z cukrem, mlekiem, mąką (po łyżce) i odstawić do wyrośnięcia.

Najpierw sklarować masło, żeby zdążyło wystygnąć. Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mleko, wymieszać i wylać do mąki (dobrze jest ją ogrzać nieco). Wymieszać. W dalszej kolejności, nie przerywając mieszania, dodawać wyrośnięte drożdże, dalej spirytus (ocet), dalej wystudzone sklarowane masło. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie dobrze odchodzić i przestanie się świecić. Odstawić do wyrośnięcia, niech podwoi objętość.

Formować pączki. Albo ciasto rozwałkować i wycinać kółka, albo nabierać ciasto łyżką.
Jeśli wałkujesz i wycinasz kółka – wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm. Wycinamy kółka. Na jednym nakładamy marmoladę, drugim kółkiem przykrywamy. Jeśli nadzienie dodajesz po smażeniu (tak robimy w przypadku kremu), to kółka powinny być odpowiednio grubsze/wyższe.

Drugi sposób, szybszy według mnie – na duży talerz nasyp mąki, łyżką nabieraj ciasto i odkładaj na talerz (z reguły wchodzi około 5 łyżek/przyszłych pączków). Uformuj sobie na dłoni coś na kształt placka, nałóż marmoladę, porządnie zaklej i lekko uformuj kulkę.
Gotowe pączki odkładaj na stół czy stolnicę podsypaną mąką, żeby się nie przykleiły. Zostaw pączki do wyrośnięcia.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim/małym ogniu, w zależności od tego, jak duże są pączki. Krem karpatkowy/budyń czy inne nadzienia nabijamy w usmażone pączki. Jeśli marmolada jest twarda, to lepiej smakuje jednak, jak się smaży już z pączkiem.

Żeby było szybciej, to ja smażę na głębokiej patelni, wtedy wchodzi więcej pączków na raz. Ale można również w garnku.

Usmażone pączki układamy na papierowym ręczniczku, po chwili oprószamy cukrem pudrem. Lukier czy czekoladę wylewamy na wystudzone pączki.

Z tej ilości ciasta wychodzi mi około 40-50 pączków, ale ja nie robię takich wielkich jak te kupne.

Fot. Gabi

Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Sos tatarski Poprzedni
Błyskawiczna tarta z wędzonym łososiem • Kolejny Błyskawiczna tarta z wędzonym łososiem

Zajrzyj też tutaj

Naleśniki ruskie  

12 czerwca 2013

Sałatka makaronowa z ananasem  

19 sierpnia 2013

Ciasto czekoladowe z burakami  

22 marca 2015

3 komentarze

  1. galeria61

    on 3 lutego 2016 at 20:51
    Odpowiedz

    Właśnie je zrobiłam – POEZJA :))
    Zapisuję ten przepis do ulubionych 🙂
    pozdrawiam
    Gosia

    • eva

      on 3 lutego 2016 at 21:46
      Odpowiedz

      Cieszę się bardzo 🙂 Tradycyjne przepisy są jednak niezawodne 🙂
      Jutro będzie na blogu podobny – "staropolski" 🙂

  2. yve

    on 16 kwietnia 2013 at 20:28
    Odpowiedz

    mhmmm aż ślinka cieknie…

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda