• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
bułki// przystawki/przekąski// sylwester// walentynki

Mini-bułeczki z dipem serowym

16 stycznia 2015 • 2  

Poleca: Ewa
Źródło: Zjem to!

Fot. Ewa

Pyszna propozycja na karnawałową imprezę. A do tego bardzo integrująca – trzeba siedzieć blisko siebie, żeby każdy miał dostęp zarówno do bułeczek, jak i do sera 🙂 Jeśli nie zjecie od razu całości, można dokończyć danie na zimno, po prostu rozsmarowując serki na bułkach.
Kolejnym razem zrobię wersję mięsną, zawijając w bułeczki farsz typu bolognese. Myślę, że może być jeszcze pyszniej 🙂

Składniki:
(na okrągłą formę o średnicy 22-26 cm)
Ciasto:
1,5 szkl. mąki pszennej chlebowej typ 750
1 szkl. mąki pszennej typ 450 lub 550
7 g drożdży instant
1 szkl. mleka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego masła do posmarowania bułeczek

Z podanych składników (z wyjątkiem ostatnich 2 łyżek masła) zagniatamy ciasto – ręcznie albo robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy z niego kulę i odkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 16 części. Najlepiej zrobić to, dzieląc je na pół, potem każdą połówkę na pół itd. – aż usyskamy 16 małych kawałków.
Z każdej części formujemy malutką bułeczkę i układamy je obok siebie, tworząc okrąg, w okrągłym naczyniu do zapiekania natłuszczonym masłem – może to być patelnia do zapiekania albo zwykła tortownica. Moja miała średnicę 22 cm. Na środku kładziemy miseczkę, wysmarowaną z zewnątrz masłem (żeby bułki się do niej nie przykleiły).
Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny.

Bułeczki przed wyrastaniem
Fot. Ewa

Dip serowy:
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
350 ml mleka
100 g startego żółtego sera
1 łyżka startego parmezanu
80-100 g mozzarelli
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, najlepiej trzepaczką, tworząc zasmażkę – niedługo, żeby zachowała jasny kolor. Powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając. Doprowadzamy całość do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy starty żółty ser i parmezan oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

Kiedy bułeczki wyrosną, delikatnie wyciągamy z formy miseczkę. W jej miejsce wlewamy dip serowy. Bułeczki smarujemy roztopionym masłem, a dip posypujemy suszoną lub świeżą bazylią.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.
Po ok. 15 minutach pieczenia do dipu dodajemy startą lub porwaną na kawałki mozzarellę i pieczemy dalej.

Przed podaniem studzimy kilkanaście minut.

Fot. Ewa

Przepis dodany do listy “Na zakwasie i na drożdżach”,
którą w styczniu kompletuje Agata z bloga Kulinarne Przygody Gatity

#mozzarella, #parmezan, #ser żółty
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Budyń marchewkowy z pomarańczą Poprzedni
Bezy kawowe z czekoladą • Kolejny Bezy kawowe z czekoladą

Zajrzyj też tutaj

Kruche babeczki z pastą jajeczną

Kruche babeczki z pastą jajeczną  

23 marca 2015

Mini-bułeczki z suszonymi pomidorami  

9 września 2015
Sos czosnkowy najłatwiejszy

Sos czosnkowy najłatwiejszy  

11 stycznia 2015

2 komentarze

  1. gin

    on 18 stycznia 2015 at 18:01
    Odpowiedz

    To danie jest po prostu genialne, muszę coś takiego w końcu zrobić 🙂

    • eva

      on 18 stycznia 2015 at 19:53
      Odpowiedz

      Łączy w sobie to, co najlepsze – smak i wygląd 🙂 Będę na pewno do niego wracać, pewnie z jakimś mięsnym farszem w bułeczkach 🙂
      Szczerze polecam!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda