|||

Mini-bułeczki z dipem serowym

Poleca: Ewa
Źródło: Zjem to!

Fot. Ewa

Pyszna propozycja na karnawałową imprezę. A do tego bardzo integrująca – trzeba siedzieć blisko siebie, żeby każdy miał dostęp zarówno do bułeczek, jak i do sera 🙂 Jeśli nie zjecie od razu całości, można dokończyć danie na zimno, po prostu rozsmarowując serki na bułkach.
Kolejnym razem zrobię wersję mięsną, zawijając w bułeczki farsz typu bolognese. Myślę, że może być jeszcze pyszniej 🙂

Składniki:
(na okrągłą formę o średnicy 22-26 cm)
Ciasto:
1,5 szkl. mąki pszennej chlebowej typ 750
1 szkl. mąki pszennej typ 450 lub 550
7 g drożdży instant
1 szkl. mleka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego masła do posmarowania bułeczek

Z podanych składników (z wyjątkiem ostatnich 2 łyżek masła) zagniatamy ciasto – ręcznie albo robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy z niego kulę i odkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 16 części. Najlepiej zrobić to, dzieląc je na pół, potem każdą połówkę na pół itd. – aż usyskamy 16 małych kawałków.
Z każdej części formujemy malutką bułeczkę i układamy je obok siebie, tworząc okrąg, w okrągłym naczyniu do zapiekania natłuszczonym masłem – może to być patelnia do zapiekania albo zwykła tortownica. Moja miała średnicę 22 cm. Na środku kładziemy miseczkę, wysmarowaną z zewnątrz masłem (żeby bułki się do niej nie przykleiły).
Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny.

Bułeczki przed wyrastaniem
Fot. Ewa

Dip serowy:
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
350 ml mleka
100 g startego żółtego sera
1 łyżka startego parmezanu
80-100 g mozzarelli
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, najlepiej trzepaczką, tworząc zasmażkę – niedługo, żeby zachowała jasny kolor. Powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając. Doprowadzamy całość do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy starty żółty ser i parmezan oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

Kiedy bułeczki wyrosną, delikatnie wyciągamy z formy miseczkę. W jej miejsce wlewamy dip serowy. Bułeczki smarujemy roztopionym masłem, a dip posypujemy suszoną lub świeżą bazylią.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.
Po ok. 15 minutach pieczenia do dipu dodajemy startą lub porwaną na kawałki mozzarellę i pieczemy dalej.

Przed podaniem studzimy kilkanaście minut.

Fot. Ewa

Przepis dodany do listy „Na zakwasie i na drożdżach”,
którą w styczniu kompletuje Agata z bloga Kulinarne Przygody Gatity

Podobne wpisy