||

„Chlebek” bananowy z czekoladą

Poleca: Ewa
Źródło: The Two Bite Club

Fot. Ewa

Wstyd przyznać, ale nigdy jeszcze nie piekłam ciasta z bananami. Ten pierwszy wypiek wyszedł nadspodziewanie dobrze 🙂 Nie wiem tylko, dlaczego ciasta robione w keksówkach zawsze, ale to zawsze pękają mi przez środek! Na szczęście nie zmienia to ich smaku 😀


Składniki:
3-4 banany (oczywiście obrane ze skórek ;))
2 jajka
1,5 szkl. cukru
0,5 szkl. mleka
120 g miękkiego masła
2 szkl. mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
60 g orzechów włoskich
150 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej – jak kto woli)

Miksujemy banany (najlepiej rozerwać je albo pokroić na mniejsze kawałki, żeby ułatwić pracę mikserowi), jajka, cukier, mleko i masło. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Powoli dodajemy suche składniki do masy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Orzechy siekamy na małe kawałki (ręcznie albo wkładamy do jakiegoś woreczka i traktujemy je wałkiem czy tłuczkiem albo uderzamy nimi o blat – tylko ostrożnie – mają być w małych kawałkach, a nie w proszku). Prawie całą czekoladę „siekamy” na małe kawałki. Zostawiamy ok. 25 g (ćwiartkę tabliczki) do dekoracji wierzchu.
Posiekane orzechy i czekoladę dodajemy do masy i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
Przekładamy masę do dużej keksówki, a na wierzch ścieramy na tarce pozostawioną ćwiartkę czekolady.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut – do suchego patyczka. U mnie było to ok. 50-55 minut.

Jemy „solo” albo z dżemem lub nutellą (tak – czekolada do czekolady pasuje najlepiej ;)).

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym
Akcja Kolacja

Podobne wpisy