|

Gulasz wołowo-warzywny

Poleca: Ewa
Źródło: Matka Wariatka

Na zdjęciu gulasz podany w miseczce chlebowej
Fot. Ewa

Rzadko kiedy wychodził mi dobry gulasz. Albo był za suchy, albo bez smaku. Z tego przepisu wychodzi idealny! Można go mniej lub bardziej odparować i w ten sposób uzyskać zupę gulaszową lub gulasz z sosem. Podstawa to dobra wołowina. Reszta robi się prawie sama.

Składniki:
1 kg wołowiny
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 niewielki por
1 cebula
2-3 gałązki selera naciowego
2-3 szkl. bulionu
2 ząbki czosnku
700 g passaty pomidorowej
sól, pieprz, dowolne inne przyprawy

Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce.
Pora, cebulę i seler naciowy kroimy w piórka/paski i podsmażamy na klarowanym maśle lub oliwie. Gdy cebula się zezłoci, przekładamy całość do garnka.
Na tej samej patelni podsmażamy kilka minut starte warzywa i też wrzucamy je do garnka.
Teraz na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę mięso i obsmażamy je z każdej strony – a potem wrzucamy do garnka.

Garnek zalewamy bulionem, dodajemy sól, pieprz i przyprawy. Zagotowujemy całość i zostawiamy na małym ogniu na godzinę.
Po tym czasie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i passatę i znów gotujemy godzinę.
Na koniec sprawdzamy smak, ewentualnie doprawiamy.

Podobne wpisy