Chałka wg Jeffreya Hamelmana

Jeffrey Hamelman to autor książki Chleb, zwanej „Biblią chleba”. Na pierwszy rzut oka książka może odstraszać – mało w niej zdjęć, za to dużo pozornie skomplikowanych receptur. Wszystkie składniki w swoich przepisach Hamelman podaje według dwóch miar – w porcjach przemysłowych i domowych. Poniżej znajdziecie przepis dla w tej drugiej wersji, domowej. Chałka Hamelmana to ten rodzaj pieczywa, którego każdy „domorosły” piekarz powinien przynajmniej raz w życiu spróbować. Jest idealna!

Składniki

(na 2 duże chałki)

600 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
300 g mąki pszennej jasnej (typ 450-550)
10 g suchych drożdży
5 łyżek cukru
4 żółtka
2 całe jajka
5 łyżek oleju
1 i 1/4 szkl. wody
1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy z nich ciasto – staramy się to robić jak najdłużej, żeby było puszyste. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Po godzinie można je delikatnie odgazować, czyli chwilę pougniatać dla blacie lub w misce i odłożyć znów do wyrastania.

Ciasto dzielimy na dwie części, a każdą z nich na tyle kawałków, z ilu będziemy tworzyć chałkę. Kawałki ciasta rolujemy na kształt długich wałków i odstawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut, żeby się nie rozrywały przy zaplataniu.

Splatamy dwie chałki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 1,5-2 godziny do wyrastania.

Pieczemy w 190 stopniach przez 30-40 minut.

Uwaga! Chałka mocno się rumieni od góry. Najlepiej piec ją na pierwszym poziomie poniżej środka albo po jakimś czasie przykryć od góry folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Źródło: Jeffrey Hamelman, Chleb

Podobne wpisy