Bubble bread
W piątkowe poranki lubimy zjeść coś na słodko. Najczęściej jest to chałka, ale czasem przygotowuję jakąś nowość. „Bąbelkowy chleb” zachwycił moje dzieci swoim kształtem. Dodatek cynamonu dodaje mu wyrazistości. W oryginalnym przepisie na bubble bread jest tylko jedna łyżeczka cukru. Chleb wychodzi wtedy równie pyszny, np. jako dodatek do miodu albo innego słodkiego smarowidła (chociażby domowej nutelli). Jeśli jednak chcecie go jeść „solo”, warto zwiększyć odrobinę ilość cukru – podaję tę alternatywę w przepisie.
Składniki
(na tortownicę o średnicy 20-22 cm)
500 g mąki pszennej
2 łyżki miękkiego masła
4 łyżki mleka w proszku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru (lub 1 łyżka)
5 g suchych drożdży
300 ml wody
Posypka
40 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego – wyrabiamy, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy do omączonej miski. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 32 części. Najłatwiej zrobić to, dzieląc ciasto na pół, potem każdą z części znów na pół i znów, i znów – aż będzie ich 32.
Z każdej małej cząstki ciasta formujemy kulę, obtaczamy ją w mieszaninie cukru z cynamonem i układamy w tortownicy, której dno wcześniej wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy masłem. Połowę kulek kładziemy na dnie, zostawiając między nimi odstępy, resztę układamy na nich.
Przykrywamy tortownicę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny.
Pieczemy w 200 stopniach przez 30-35 minut. Jeśli chlebek zacznie się za mocno rumienić, przykrywamy go folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Źródło: Moje Wypieki