• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bubble bread
ciasta drożdżowe// dla dzieci// słodkie pieczywo

Bubble bread

29 maja 2015 • 1  

W piątkowe poranki lubimy zjeść coś na słodko. Najczęściej jest to chałka, ale czasem przygotowuję jakąś nowość. “Bąbelkowy chleb” zachwycił moje dzieci swoim kształtem. Dodatek cynamonu dodaje mu wyrazistości. W oryginalnym przepisie na bubble bread jest tylko jedna łyżeczka cukru. Chleb wychodzi wtedy równie pyszny, np. jako dodatek do miodu albo innego słodkiego smarowidła (chociażby domowej nutelli). Jeśli jednak chcecie go jeść “solo”, warto zwiększyć odrobinę ilość cukru – podaję tę alternatywę w przepisie.

Składniki

(na tortownicę o średnicy 20-22 cm)

500 g mąki pszennej
2 łyżki miękkiego masła
4 łyżki mleka w proszku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru (lub 1 łyżka)
5 g suchych drożdży
300 ml wody

Posypka

40 g cukru
1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego – wyrabiamy, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy do omączonej miski. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.

Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 32 części. Najłatwiej zrobić to, dzieląc ciasto na pół, potem każdą z części znów na pół i znów, i znów – aż będzie ich 32.

Z każdej małej cząstki ciasta formujemy kulę, obtaczamy ją w mieszaninie cukru z cynamonem i układamy w tortownicy, której dno wcześniej wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy masłem. Połowę kulek kładziemy na dnie, zostawiając między nimi odstępy, resztę układamy na nich.
Przykrywamy tortownicę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny.

Bubble bread
Bubble bread

Pieczemy w 200 stopniach przez 30-35 minut. Jeśli chlebek zacznie się za mocno rumienić, przykrywamy go folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Źródło: Moje Wypieki

Bubble bread

#cynamon
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Owsianka bananowa w szklance Poprzedni
Sernikowe cake pops - lizaki z sernika • Kolejny Sernikowe cake pops lizaki z sernika

Zajrzyj też tutaj

Bazyliowe muffinki

Bazyliowe muffinki  

14 stycznia 2015
Leniwe z dynią

Leniwe z dynią  

26 kwietnia 2018
Makaron czekoladowy domowy

Domowy makaron czekoladowy  

2 lipca 2016

1 komentarz

  1. Łucja

    on 1 czerwca 2015 at 08:01
    Odpowiedz

    Uwielbiamy takie bułeczki do odrywania 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda