• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
chleby// słodkie pieczywo

Wytrawna chałka na okrągło

19 czerwca 2013 • 1  

Poleca: Ewa

Źródło: Tak sobie pichcę…
Fot. Ewa
Moje dziecko na dźwięk słowa “chałka” dostaje maślanych oczu i od razu leci do kuchni, żeby wspiąć się do chlebaka. Ale ile można jeść na śniadanie słodkie kanapki? Ta wytrawna chałka okazała się doskonałym wyjściem z sytuacji 🙂 A do tego okrągły kształt nadaje jej oryginalności.
Składniki:
160 ml ciepłej wody
2 jajka
40 ml oleju słonecznikowego

1,5 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
500 g mąki pszennej chlebowej

2 łyżeczki suszonych drożdży

Z podanych składników wyrabiamy chlebowe ciasto – aż będzie odchodziło od ręki. Można podsypać mąką, jeśli się za bardzo klei. Wyrabiamy kilka minut, formujemy kulę i odstawiamy ją w misce pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto szybko wyrabiamy, żeby je odgazować i zabieramy się za splatanie okrągłej chałki.

Ciasto dzielimy na 4 części, z których formujemy identyczne wałki. Dwa z nich układamy obok siebie w pionie. Pozostałe dwa układamy na nich w poziomie, tworząc “plus”, ale tak, żeby górny “poziomy” wałek przechodził pod pierwszym pionowym i nad drugim, a dolny wałek – nad pierwszym pionowym i pod drugim.

Fot. Ewa

Mamy cztery pary wałków. Teraz lewy wałek każdej pary przekładamy nad prawym.
Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Znowu bierzemy lewy wałek każdej pary (jest pod spodem) i przekładamy go nad sąsiednim, ale tym razem w lewą stronę, czyli nad prawym wałkiem sąsiedniej pary.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Na koniec prawy wałek każdej pary przekładamy nad sąsiednim w prawo, czyli nad lewym wałkiem sąsiedniej pary. Końcówki wałków zawijamy pod spód.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Chałkę kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 30-45 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem można ją posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka i posypać ziarnami.

Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 minut – aż się ładnie zezłoci.
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Risotto na szybko Poprzedni
Sernik na jojo • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Nocny chleb z kaszą jaglaną

Nocny chleb z kaszą jaglaną  

15 maja 2018
Chleb z pomidorami na zakwasie

Chleb z pomidorami na zakwasie  

14 września 2016
Słodkie rogaliki na zakwasie

Słodkie rogaliki na zakwasie  

8 marca 2018

1 komentarz

  1. gin

    on 20 czerwca 2013 at 17:31
    Odpowiedz

    Tak jeszcze chałki nie formowałam, koniecznie muszę spróbować 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda