Gofry ziemniaczane
||

Gofry ziemniaczane

To jest dopiero pomysł! Jeśli lubicie placki ziemniaczane, ale przeraża Was smażenie ich na dużej ilości tłuszczu (a powiedzmy sobie szczerze – bez tłuszczu na patelni wcale zbyt smaczne nie wychodzą) – ten przepis jest dla Was. Spróbujcie przygotować gofry ziemniaczane! Jedyna trudność w tym przepisie to obranie ziemniaków – to trwa… Ale jak już ten etap będziecie mieć za sobą, cała reszta pójdzie błyskawicznie. Gofry są idealnie chrupiące i – co istotne – smażone bez grama tłuszczu!

Możecie przygotować je w wersji na słodko i na słono, w zależności od tego, jak zazwyczaj jecie placki ziemniaczane. U mnie w domu preferencje są podzielone, dlatego gofry ziemniaczane przygotowuję neutralne w smaku. Część domowników zjada je z jogurtem, część z cukrem. I wszyscy są zadowoleni. Idealnie pasuje do nich też twarożek urabiany, możecie je potraktować jako podstawę do kanapek!

Składniki

1 kg ziemniaków
2 jajka
60 g mąki ziemniaczanej
120 g mąki pszennej
sól (ewentualnie cukier) do smaku

Ziemniaki obieramy ze skórki i dokładnie myjemy. Ścieramy je na tarce i mieszamy z pozostałymi składnikami. Żeby ciasto było gładsze, masę można zblendować. Jeśli macie wydajny blender kielichowy, możecie przełożyć do niego pokrojone na kawałki ziemniaki i resztę składników i miksować od razu. Ja na początek jednak je ścieram, a potem blenduję ręcznie.

Gofry smażymy w rozgrzanej gofrownicy. Można ją co jakiś czas posmarować delikatnie odrobiną oleju, ale nie jest to konieczne.

Źródło: Olga Smile

Podobne wpisy