• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Chałka z cynamonową kruszonką
słodkie pieczywo

Chałka z cynamonową kruszonką

22 września 2017 • 2  

Bardzo lubię piątki. I to wcale nie dlatego, że to koniec tygodnia pracy. Moja praca często przenosi się także na sobotę i niedzielę, więc ten argument mnie nie przekonuje. Ale w piątki często jemy na śniadanie chałkę. Piekę ją oczywiście dzień wcześniej, a w piątek rano jest jeszcze świeża, pachnąca, idealna do dżemów albo miodu. Dziś na naszym stole pojawiła się chałka z cynamonową kruszonką – bo za oknem ciemno, zimno, pada. Powoli przestawiamy się na jesienno-zimowe smaki. To będzie chyba moje ulubione ciasto na chałkę. Jest naprawdę idealna!

Składniki

450 g mąki
7 g suchych drożdży
50 g cukru
1 jajko
200 ml ciepłego mleka
50 g roztopionego i przestudzonego masła
1 łyżeczka soli

Kruszonka

1 łyżka masła
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
szczypta cynamonu

Wszystkie składniki (z wyjątkiem tych na kruszonkę) wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto – ręcznie albo mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być zwarte, nie kleić się do rąk. Formujemy z niego kulę, wkładamy ją do omączonej miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę – wszystkie składniki wkładamy do miseczki i zagniatamy palcami, tak żeby utworzyły się grudki.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i dzielimy na trzy części. Zaplatamy z nich warkocz i gotową chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy ją kruszonką – można ją trochę docisnąć, żeby przykleiła się do ciasta. Przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut.

Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Świderki z ciasta francuskiego z pesto Poprzedni Świderki z ciasta francuskiego z pesto
Słodkie żółwie, czyli szpinakowe bułeczki na śniadanie • Kolejny Słodkie żółwie szpinakowe bułeczki

Zajrzyj też tutaj

Bułki mleczne na śniadanie

Bułki mleczne na śniadanie  

10 czerwca 2020
Słodkie żółwie szpinakowe bułeczki

Słodkie żółwie, czyli szpinakowe bułeczki na śniadanie  

25 września 2017
Chlebek bananowy na zakwasie

Chlebek bananowy na zakwasie  

31 maja 2019

2 komentarze

  1. Pieruńskie maszkety

    on 22 września 2017 at 12:37
    Odpowiedz

    O mniam, nie ma to jak śniadanko z własnego piekarnika 🙂

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 22 września 2017 at 14:30
      Odpowiedz

      Otóż to 😀 Do wyboru mieliśmy dziś jeszcze zielone żółwie, ale na razie wjechały tylko na Instagram: https://www.instagram.com/baby_w_kuchni/. Na blogu będą w poniedziałek 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda