Chlebek bananowy na zakwasie
||

Chlebek bananowy na zakwasie

Nie sugerujcie się tym, że mój chlebek bananowy jest taki ciemny od góry. Trochę za długo go piekłam, ale to był eksperyment, a eksperymenty nie zawsze wychodzą perfekcyjnie. Dlaczego nie próbuję dalej, tylko już teraz publikuję ten przepis? Bo chlebek bananowy na zakwasie okazał się obłędnie pyszny! A lekkiego przypalenia skórki można łatwo uniknąć, przykrywając go od góry folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Pamiętajcie o tym, gdy będziecie go piec!

Składniki

150 g aktywnego zakwasu żytniego
280 g mąki orkiszowej
3 duże i dojrzałe banany
3 jajka
170 g oleju
50 g cukru
odrobina cynamonu
50 g posiekanej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Banany blendujemy z jajkami, olejem i cukrem. W osobnym naczyniu łączymy aktywny zakwas z mąką orkiszową i dodajemy do zmiksowanych składników. Całość mieszamy łyżką albo mikserem. Dodajemy cynamon i ewentualnie posiekaną czekoladę.

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masa powinna wypełnić szczelnie keksówkę. Może to zająć nawet 3-5 godzin, w zależności od temperatury otoczenia i mocy zakwasu.

Wyrośnięte ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut. Jeśli za bardzo rumieni się od góry, przykrywamy je folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Studzimy na kratce.

Podobne wpisy