Świderki z ciasta francuskiego z pesto

Świderki z ciasta francuskiego z pesto

Łatwiej się już nie da. Jak się pewnie domyślacie, świderki z ciasta francuskiego z pesto pojawią się w najbliższym zestawieniu 5 lunchboxów do szkoły. Bo to naprawdę szybka i pyszna przekąska. Oczywiście najlepiej przygotować je dzień wcześniej, ale jestem przekonana, że wiele z Was zwykłe kanapki też robi wieczorem, żeby przed szkołą nie tracić na to czasu. Nie podaję proporcji składników, bo są dość oczywiste. Na jeden duży płat ciasta francuskiego zużyjecie ok. 3-4 łyżek pesto. Możecie dać go więcej albo mniej, dołożyć suszone pomidory albo posiekane migdały. Kombinujcie!

Składniki

ciasto francuskie
pesto
parmezan

Gotowe ciasto francuskie w rolce rozwijamy i całą jego powierzchnię smarujemy dowolnym pesto. Posypujemy z wierzchu parmezanem i kroimy ciasto na paski wzdłuż krótszego boku.

Każdy pasek składamy na pół, po czym zwijamy kilka razy wokół własnej osi.

Świderki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut – aż świderki się zarumienią.

Świderki z ciasta francuskiego z pesto

Podobne wpisy