Ciastka warszawskie
Poleca: Ewa
Fot. Ewa |
To przepis od mojej Mamy. W moim domu rodzinnym ciasteczka warszawskie co roku gościły na stole na Wielkanoc. I tylko na Wielkanoc! Są tak „syte”, że nie da się ich zjeść wiele. A szkoda, bo są naprawdę pyszne.
Składniki:
Ciastka:
300 g masła
500 g mąki
4 żółtka
6 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
3 białka
200 g cukru pudru
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i schładzamy je w lodówce przez ok. 2 godz.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość mniej więcej taką jak na pierogi. Wykrawamy literatką okrągłe ciasteczka, smarujemy je z jednej strony lukrem, który powstaje z białek ubitych z cukrem pudrem (piana nie będzie sztywna, ale „lejąca”) i pieczemy na złoty kolor ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Masa maślana:
2 jajka
3/4 szkl. drobnego cukru (lub mniej – masa jest dość słodka)
1/2 szkl. mleka
1/2 paczki cukru waniliowego
250 g masła
Dodatkowo:
50 g włoskich orzechów (waga bez łupinek)
Wszystkie składniki masy z wyjątkiem masła ubijamy i zagotowujemy. Potem studzimy i dodajemy powoli rozmiksowanego masła.
Przekładamy ciasteczka masą. Smarujemy nią też boki i obsypujemy zmielonymi orzechami włoskimi.
Ciasteczka do przekładania powinny być mocno schłodzone – wtedy beza z białek nie będzie się tak bardzo kruszyć pod palcami.
Fot. Ewa |