Chili sin carne
|

Chili sin carne

Chili con carne to mój pewniak, kiedy potrzebuję szybkiego i smacznego obiadu. Nadaje się nawet na wykwintny obiad dla gości – podane w tortilli albo w miseczkach chlebowych. Jako nałogowy zjadacz mięsa nie sądziłam, że wersja wegetariańska przypadnie mi do gustu. A jednak! Chili sin carne ma mnóstwo smaku i bardzo szybko wpisało się na stałe w nasze domowe menu.

Składniki

(ok. 8 porcji)
4 puszki czerwonej fasoli
2 puszki krojonych pomidorów
2 laski selera naciowego
2 cebule czerwone
2 papryki czerwone
1 marchewka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu balsamicznego
1,5 łyżeczki mielonego kminu
1,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
sól, pieprz

Świeże warzywa obieramy lub/i myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je na głęboką patelnię, na której wcześniej rozgrzewamy olej lub oliwę. Mieszając, dusimy na małym ogniu przez ok. 10 minut.

Po tym czasie dodajemy fasolkę i pomidory. Stopniowo dokładamy wymienione przyprawy, szukając najlepszego dla siebie smaku. Przykrywamy i dusimy całość przez ok. godzinę. Jeśli płynów będzie za dużo – uchylamy pokrywkę, żeby danie trochę odparowało.

Podajemy z nachosami, w tortilli, z ryżem albo w miseczkach chlebowych – według uznania.

Źródło: Jadłonomia

Podobne wpisy